Economie

'Te weinig woningen in Nederland, tekort groeit'

09 juni 2016 08:40

Beeld © ANP

Er zijn in Nederland te weinig huizen voor het aantal huishoudens dat een woning nodig heeft. En dat aantal groeit alleen maar, blijkt uit de laatste cijfers.

Het tekort aan woningen groeit met ongeveer 30.000 per jaar, schrijft Trouw. Dat komt doordat de bevolking groeit en meer mensen alleen wonen.

Hoogleraar Peter Boelhouwer van TU Delft rekent de cijfers voor: het aantal huishoudens in Nederland stijgt met 50.000 à 60.000 per jaar, maar tegelijkertijd verdwijnen er zo'n 15.000 huizen per jaar, vooral door sloop. Intussen wordt er veel minder bijgebouwd: vorig jaar bleef de nieuwbouw steken op zo'n 50.000 woningen, en naar verwachting is dat dit jaar niet meer.

'Amsterdam is voorbode voor rest van het land'

Het tekort is te zien in alle sectoren van de woningmarkt, zegt Boelhouwer, zowel huur als koop. Het effect ervan zie je het duidelijkst in Amsterdam, waar de prijzen van woningen door de schaarste alweer ver boven het niveau van voor de crisis liggen. 

Vooral in het middensegment van de huurmarkt is de schaarste een probleem. De vraag is daar zo groot, dat zodra een woning vrijkomt, de huur meteen al bijna verdubbelt, beschrijft Boelhouwer. Hij waarschuwt dat dat geen unieke situatie is: "Wat in Amsterdam gebeurt, is een voorbode van de trends in de rest van het land."

'Laat je niet opjagen'

Minister Dijsselbloem waarschuwde huizenkopers eerder deze week nog om zich niet te laten opjagen door de krappe woningmarkt. Hij ziet dat mensen onverstandige keuzes maken, omdat ze het gevoel hebben dat ze moeten haasten bij de aankoop van een nieuwe woning.

Bron • RTL Z