Economie

Rechter blokkeert uitbreiding Heathrow vanwege klimaatakkoord

27 februari 2020 13:51

Beeld ©

De Londense luchthaven Heatrow mag voorlopig niet uitbreiden. Door een uitspraak mag de hoge rechter moeten de plannen voor een derde start-en landingsbaan de ijskast in. De Britse regering heeft bij de plannen onvoldoende rekening gehouden met klimaatverandering en de afspraken van het Parijse klimaatverdrag, meent de rechter.

Het plan moet worden aangepast. De bouw die in 2021 zou beginnen, moet dus uitgesteld worden. Dat is indirect goed nieuws voor Schiphol. De uitbreiding tastte de concurrentiepositie van Schiphol aan, zei Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige van de Universiteit Twente eerder tegen RTL Z.

Op dit moment is Heathrow nog tjokvol, waardoor veel vliegverkeer vertraging heeft. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kiezen daardoor bijvoorbeeld voor Schiphol, maar zouden graag vanuit Londen vliegen.

Werk voor 100.000 mensen

Met de aanleg van de derde baan zou naar schatting een bedrag gemoeid zijn van zo'n 18 miljard euro. De economie zou er echter met 84 miljard euro door kunnen groeien, ook leverde de uitbreiding naar schatting 100.000 banen op.

Heathrow laat weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Rechtszaken

Het is niet de eerste keer dat de Britse regering en de luchthaven naar de rechter moesten. Milieuorganisaties en omwonenden maakten eerder bezwaar tegen de aanleg van de derde start- en landingsbaan.

De klagers maakten zich onder meer zorgen over geluidsoverlast, achteruitgang van de luchtkwaliteit en overlast van nachtvluchten. Die klachten werden door de rechtbank verworpen. 

De baan moest in 2025 open gaan. Hiermee kan het aantal passagiers groeien van 78 miljoen nu naar 135 miljoen in de toekomst. Ter vergelijking: Schiphol verwerkte vorig jaar bijna 72 miljoen passagiers.

Bron • RTL Z