Economie

Rabobank vreest meer tegenvallers: stroppenpot gevuld met 1 miljard

Jelle Maasbach • 13 februari 2020 10:26 @JMaasbach

Het kantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

De winst van de Rabobank is vorig jaar met meer dan een kwart teruggevallen. De belangrijkste reden: de bank moet honderden miljoenen storten in de stroppenpot.

Banken hebben een stroppenpot om daar tegenvallers mee op te vangen. Het gaat dan om klanten die in de problemen komen en hun lening niet meer kunnen aflossen bij de bank.

De Rabobank is flink somberder geworden, want het heeft de stroppenpot met maar liefst 400 procent aangevuld. Het heeft nu bijna een miljard euro achter de hand. De laatste jaren was dat potje juist flink gedaald.

Lastig buiten Europa

Volgens topman Wiebe Draijer is het 'terug naar het langjarig gemiddelde'. Het bedrag dat hij achter de hand houdt is volgens hem normaal, maar wel 'een sterke stijging' vergeleken met het jaar ervoor.

De Rabobank had het vooral lastig buiten Nederland. "Het gaat om een aantal specifieke bedrijven buiten Europa, maar ook om een aantal sectoren. Denk aan de suikersector in Zuid-Amerika."

Wereldwijd is er minder vraag naar suiker en dat merken klanten van de bank. Ook zijn er problemen in Noord-Amerika. "De landbouw daar heeft een aantal deelsectoren waar de vraag aanleiding geeft tot lagere prijzen."

 

Bewogen 2019

De winst voor de Rabobank kwam in totaal uit op 2,2 miljard euro. Een daling van 27 procent. "Een bewogen jaar", zegt Draaijer tegen RTL Z. "We hebben veel politieke- en economische instabiliteit gezien. Ook aanhoudende lage rente."

Daarnaast moet de Rabobank nog een tegenvaller melden. De bank heeft een belang in verzekeraar Achmea, maar schrijft daar 300 miljoen euro op af. 

"Veel verzekeraars hebben last van de lage rente, zo ook Achmea. Je ziet dat waarderingen daarom worden aangepast. Dat hebben wij ook bij Achmea gedaan", aldus Draijer. Het belang van in Achmea is nu nog 1,6 miljard euro waard, laat de bank weten. Het heeft 30 procent van Achmea in handen.

Bron • RTL Z