Economie

Economische groei loopt verder terug door krappe arbeidsmarkt

Matthias Pauw • 13 februari 2020 09:28 @mattpauw

Koopjesjagers in Rotterdam. Beeld © ANP

De Nederlandse economie groeide vorig jaar met 1,7 procent. Dat is iets minder dan waar het kabinet met Prinsjesdag nog vanuit ging. Vooral het laatste kwartaal stelde teleur.

Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Iets onder verwachting

Maar al bij al liggen de cijfers dicht in de buurt van de voorspellingen. In september schatte het kabinet in dat de economie in 2019 met 1,8 procent zou groeien, dat viel uiteindelijk dus 0,1 procentpunt lager uit.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, groeide de economie in het vierde kwartaal met 1,5 procent. Een kwartaal eerder was de groei op jaarbasis nog 1,9 procent.

Vergrijzing en krapte remmen groei

De afnemende groei over het hele jaar past in de trend die na 2017 is ingezet. In dat 'wonderjaar' groeide de Nederlandse economie op een haar na met 3 procent. In 2018 liep dat al wat terug naar 2,6 procent. Afgelopen jaar ging daar dus een flinke hap vanaf.

De rem op de groei is het gevolg van meerdere factoren. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen speelt de vergrijzing de economie parten en ook de krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat we minder hard groeien. Krapte wil zeggen dat er weinig mensen beschikbaar zijn voor de vacatures die er open staan, en dat betekent dat bedrijven maar moeilijk aan goed personeel kunnen komen.

Import groeit harder dan export

Ook blijkt uit de cijfers dat we minder overhouden aan internationale handel, traditioneel een belangrijke groeifactor. De import steeg namelijk harder dan de export. Met dat laatste verdienen we geld, het eerste kost geld. 

De groei die we nog wel overhouden is vooral te danken aan koopgrage consumenten en immer toenemende investeringen. 

Consumenten gaven 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder, onder andere omdat de lonen stijgen en er simpelweg meer te besteden is.

Bedrijven investeren vrolijk verder

Maar vooral de bedrijfsinvesteringen groeiden flink door: met een plus van 5,3 procent. Dat zijn investeringen in bijvoorbeeld machines en computers.

Over het hele jaar groeiden ook de investeringen in nieuwe woningen fors, maar juist in het laatste kwartaal was dat beeld helemaal andersom. In de laatste maanden van 2019 werd er 4 procent minder in geïnvesteerd in nieuwbouw.

Opmerkelijk genoeg begrijpt het CBS niet helemaal wat daar de oorzaak van is. Van Mulligen vraagt zich hardop af of de aangescherpte stikstofregels al zo snel invloed hebben op al gestarte bouwprojecten.

Bron • RTL Z