Economie

EU trekt handelsvoordelen Cambodja in vanwege mensenrechtenschendingen

Judith Laanen • 12 februari 2020 17:54

Beeld © ANP

De Europese Unie trekt een deel van de handelsvoordelen van Cambodja met de EU in vanwege 'serieuze en systematische schendingen van de mensenrechten'. Het land kan nu geen gebruik meer maken van nultarieven en vrije invoer van bepaalde kleding, schoenen, reisartikelen en suiker.

Het intrekken van de voordelen treft een vijfde van de jaarlijkse import uit Cambodja, goed voor ongeveer een miljard euro. De maatregelen moeten op 12 augustus van kracht worden, tenzij het Europees parlement of de Europese Raad deze tegenhouden.

Momenteel valt Cambodja onder het zogeheten Everything But Arms-verdrag van de EU, gesloten met de 48 armste landen ter wereld. Dat betekent dat voor alle producten, behalve wapens en munitie, geen tarieven of quota gelden. Sommige van die tarieven worden nu door reguliere EU-tarieven vervangen. Voor kleding is dat bijvoorbeeld 12 procent.

EU: geen andere keus

EU-buitenlandchef Josep Borrell zegt dat de EU geen andere keus heeft en niet kan toekijken hoe Cambodja de 'democratie laat uitslijten, de mensenrechten inperkt en het vrije woord het zwijgen oplegt'.

Hoewel de EU erkent dat het land al vooruitgang heeft geboekt, moeten de autoriteiten 'de noodzakelijke maatregelen treffen'. De EU wil dat de Cambodjaanse overheid onder andere meer openheid voor politieke partijen toestaat en de benodigde voorwaarden creëert voor een geloofwaardige oppositie.

Adidas

De EU begon vorig jaar met een procedure vanwege 'ernstige tekortkomingen' op het gebied van mensenrechten en de rechten van werkenden. Afgelopen november waarschuwde de EU de Cambodjaanse regering al dat het de bevoorrechte status tijdelijk kon kwijtraken als er geen verbetering kwam. De EU is nog steeds bezorgd over de onopgeloste rechtszaken tegen vakbondsleden.

Grote internationale  merken als Adidas, Puma en Levi Strauss, hebben volgens persbureau Nikkei Cambodja gevraagd werk te maken van de hervormingen. De Cambodjaanse premier Hun Sen zei dinsdag echter dat het land niet zal buigen voor buitenlandse druk. Hun Sen is sinds 1985 premier van het land. 

De EU is na China de grootste handelspartner van Cambodja. In 2018 was de EU met 45 procent de grootste exportbestemming voor Cambodja, goed voor een totale waarde van 5,4 miljard euro. Dat is sinds 2013 meer dan de helft verdubbeld, toen het 2,5 miljard was.

Bron • RTL Z