Economie

Ook CPB verwacht minder economische groei, meer koopkracht

Malin Kox • 18 december 2019 08:00 @malinkathe

Beeld © ANP

De economische groei in Nederland heeft te lijden onder de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de onzekerheid rondom de brexit. In 2020 komt de groei daarom niet op 1,4 maar op 1,3 procent uit.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de vandaag gepubliceerde raming voor 2020. De Pfas- en stikstofproblematiek vormt het grootste risico in Nederland zelf voor de economische groei.

Werkloosheid neemt iets toe

"De economie gaat naar een lager toerental, maar vergeleken met de eurozone doet Nederland het nog steeds goed", zegt CPB-directeur Laura van Geest. "De stikstof en Pfas-problematiek heeft zeker gevolgen voor de geraakte sectoren, maar voor Nederland als geheel is het effect op korte termijn beperkt."

Waar de economische groei nog iets verder terugloopt, neemt de werkloosheid volgend jaar juist iets toe, verwacht het CPB. Niet 3,4 maar 3,6 procent van de beroepsbevolking zit dan zonder werk.

Voor gepensioneerden valt het tegen

Het goede nieuws zit in de hoek van de inflatie en de koopkracht. De inflatie daalt volgend jaar naar een gematigd niveau. De koopkracht stijgt juist, denkt het CPB, onder meer door loonstijgingen en lastenvermindering.

Wel valt de koopkrachtstijging voor gepensioneerden waarschijnlijk tegen. Zij profiteren van de lastenverlichtingen, maar krijgen nauwelijks indexatie over hun aanvullende pensioen.

Minder rooskleurige vooruitzichten

Het CPB is niet de enige instantie die de verwachtingen bijstelt over de economische groei. De Nederlandsche Bank stelde eerder deze week al dat het 'allemaal wat minder gaat' en de economie daarom niet met 1,5 procent maar met 1,4 procent groeit.

Het Internationaal Monetair Fonds stelde in oktober ook al dat de economische vooruitzichten in ons land iets minder rooskleurig zijn geworden. Volgens het fonds gaat onze economie er volgend jaar met 1,6 procent op vooruit, terwijl het in april nog een plus van 1,7 procent voorzag.

Bron • RTL Z