Economie

Belofte energielabel wordt totaal niet waargemaakt

Z Today • 08 juli 2016 21:01

Beeld © ANP

Het leek zo mooi: het energielabel zou dé manier worden om huizenkopers snel te laten zien hoe energiezuinig een woning is. En dát zou er weer voor zorgen dat we massaal duurzame woningen gingen kopen.

Maar het resultaat van dit groene project valt tot nu toe behoorlijk tegen, ontdekte Z Today.

Het is een ‘moetje’ achteraf

Sinds januari 2015 is het energielabel verplicht voor iedereen die zijn huis verkoopt. Wie dat niet doet, krijgt een boete. Maar woningverkopers klagen erover dat het een moetje is. Een makelaar zegt vaak pas nadat je je huis verkocht hebt: ohja, regel ook nog even dat energielabel. Het resultaat: sinds januari vorig jaar is een kwart van de woningen verkocht zonder geregistreerd en geldig energielabel. En zonder geldig energielabel kan een woning natuurlijk ook niet 'aantrekkelijker' (of juist minder aantrekkelijk) worden voor woningkopers. 

Nul boetes uitgedeeld

Ziet er dan nog iemand op toe dat mensen wél een label regelen? Nope. Ho correctie: ja, sinds vorige week. Anderhalf jaar lang zijn er géén boetes uitgedeeld, laat de Inspectie Leefomgeving ons weten. Sinds een week is de organisatie daar eindelijk toe bevoegd, maar streng beleid staat nog niet echt in de planning. Huisverkopers krijgen eerst twee waarschuwingen en dán pas de boete van 405 euro.

Zuinige huizen zijn niet populair

Maar zijn huizen met een A-label dan wel immens populair geworden? Nah, niet echt. Huizen met een A-label brachten sinds januari 2015 gemiddeld 2200 euro per vierkante meter op. Woningen met een label G brachten 2150 euro op. Huizen met labels C en D kostten het minst per vierkante meter: 2000 en 2100 euro. In de randstad lijkt het de koper helemaal geen bal uit te maken welk label een huis heeft: woningen met roodgekleurde labels (niet zuinig, want oude panden) gaan als warme broodjes over de toonbank.

Z Today speurde minister Blok op in Den Haag op om te vragen of hij zich ook geen zorgen maakt over deze ontwikkelingen. Het antwoord: nee.

Bron • RTL Z