Economie

'Saoedische olieproductie eind september weer op peil'

17 september 2019 20:45

Beeld © ANP

De olieproductie van Saoedi-Arabië is eind deze maand weer volledig hersteld, na de droneaanvallen op Saoedische olie-installaties afgelopen weekend. Eerder werd nog gesuggereerd dat het maanden zou duren tot de productie zou zijn hersteld.

De Saoedische Energieminister Abdulaziz bin Salman sprak zijn verwachting uit op een persconferentie. Eerder op de dag meldde persbureau Reuters al op basis van ingewijden dat de herstelwerkzaamheden waarschijnlijk sneller zouden gaan dan verwacht. 

Door die berichten gingen de olieprijzen flink omlaag, na de scherpe prijsstijging maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde 5 procent tot 59,83 dollar en Brentolie ging ruim 5 procent onderuit tot 65,46 dollar per vat.

5 procent van de olieproductie

Het productieverlies door de droneaanvallen op oliefaciliteiten in Abqaiq en Khurais van staatsolieconcern Saudi Aramco bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

De energieminister zei verder dat Saoedi-Arabië zijn rol als wereldwijde olieleverancier zal blijven spelen en dat het land strikte maatregelen moet nemen om verdere aanvallen te voorkomen.

Het is volgens hem nog niet zeker duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd en waarom. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië betichten Iran van de aanvallen, maar Teheran ontkent. De Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanvallen opgeëist.

Hoogte schadepost nog onduidelijk

De top van Saudi Aramco verklaarde daarnaast dat nog wordt onderzocht wat de kosten van de schade aan de faciliteiten zijn.

De al lang geplande beursgang van Saudi Aramco zou binnen twaalf maanden moeten plaatsvinden, afhankelijk van marktomstandigheden. Daarbij zou het staatsoliebedrijf gewaardeerd moeten worden op 2000 miljard dollar.

Bron • RTL Z