Economie

Vakantiehuisje weer populair: verkopen verdubbeld

Karin Husslage • 29 juli 2016 08:39 @karinhusslage

Beeld © ANP

Na een periode van stagnatie zijn de verkopen van vakantiewoningen afgelopen jaar weer bijna verdubbeld. Vooral de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland zijn populair.

Dat blijkt uit onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning deed voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM. In 2014 werden er nog 1750 recreatiewoningen verkocht, afgelopen jaar maar liefst 3130. Daarmee was afgelopen jaar het hoogtepunt sinds 2004, toen gestart werd met het bijhouden van de vakantiewoningverkopen. Tussen 2005 en 2015 lag het gemiddelde aantal verkopen op 1850 per jaar.

Ook de prijzen van de huisjes zijn na jaren weer aan het stijgen, met 8 procent afgelopen jaar. NVM verwacht dat de prijzen ook de komende jaren nog zullen stijgen. Voor komend jaar verwacht de vereniging een groei tussen 5 en 10 procent.

Liever nieuwbouw

Het populairst zijn de vrijstaande woning en bungalow tussen 50 en 100 vierkante meter groot. Die kosten gemiddeld tussen 100.000 en 150.000 euro. Kopers zijn relatief vaak gezinnen met oudere kinderen en stellen waarvan de kinderen al het huis uit zijn.

Vooral in populaire vakantiegebieden, zoals op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland, is sterke groei te zien. Er wordt het meest gezocht naar huisjes in de omgeving van het bos en strand, met dichtbijgelegen voorzieningen. Kopers komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en in toenemende mate België. 

Mensen die voor een vakantiehuis kiezen, kopen het liefst nieuwbouwhuizen, die vaak luxueuzer zijn. Verouderde huisjes zijn een stuk lastiger te verkopen, daar verwacht de NVM dan ook een prijsdaling. Deze panden zijn in populaire gebieden interessant voor herontwikkeling, verder zullen ze vaak gesloopt of verhuurd worden, bijvoorbeeld aan seizoenarbeiders en vluchtelingen.

Interessante belegging

Vakantiehuizen wordt door zo'n 20 procent van de kopers als interessante belegging gebruikt. "Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien", zegt NVM-woordvoerder Kimman. "Van een investering in een recreatiewoning heb je op dit moment meer plezier. Niet eens zozeer om de woning zelf, maar je investeert in zon, zee, bos en frisse lucht."

Z Today zocht eerder uit: is een vakantiehuisje een goede belegging?

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z