Economie

Voor het eerst in jaren is er minder gebouwd: 'Duidelijke trendbreuk'

16 augustus 2019 14:23

Beeld © ANP

Er wordt aanzienlijk minder gebouwd in ons land de laatste tijd. Voor het eerst sinds oktober 2015 is de bouwproductie in Nederland gedaald, meldt ABN Amro. Het gaat om een daling van 4,7 procent in juni ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de bouwproductie juist nog met 9,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De bank spreekt dan ook van een 'duidelijke trendbreuk'.

De lagere bouwproductie zorgt voor een behoorlijke omzetdaling bij de bouwbedrijven. Die lag in juni 2,3 procent lageren dan een jaar eerder.

Een deel van het probleem zit hem bij de woningbouw. Er worden minder vergunningen afgegeven, het is moeilijker om aan personeel te komen en de kosten zijn fors opgelopen.

Iedereen heeft het lastig

Maar praktisch alle onderdelen binnen de bouw laten een krimp zien. Niet alleen de huizenbouw heeft het lastig, ook bedrijven die actief zijn in de grond-, wegen- en waterbouw hadden minder inkomsten. Buizen- en kabelleggers zagen hun omzet het hardst teruglopen: 11,5 procent maar liefst.

De economen van ABN Amro verwachten niet dat er elke maand sprake van een productie- en omzetdaling zal zijn. Wel zal dit jaar de groei een stuk lager liggen dan eerdere jaren.

Bron • RTL Z