Economie

Medewerkers Amazon Duitsland staken voor meer salaris

15 juli 2019 11:41

Beeld © Getty Images

Meer dan 2000 werknemers bij zeven Duitse vestigingen van Amazon staken de komende twee dagen voor een hoger salaris. De staking onder het motto 'Geen korting op onze inkomens' valt samen met de Amazon Prime-dag, een dag waarop vaste klanten van het bedrijf grote kortingen krijgen op tv's, speelgoed en kleding.

Niet alleen in Duitsland wordt gestaakt, het gebeurt ook in sommige Amerikaanse staten.

Grote afzetmarkt

Duitsland is na de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt van Amazon. Het bedrijf en de vakbonden strijden al langer over salaris en werkomstandigheden van logistieke medewerkers. Sinds 2013 wordt er regelmatig gestaakt.

"Terwijl Amazon koopjesjagen voedt op een dag met grote kortingen, wordt werknemers een redelijk salaris waarvan ze kunnen leven ontzegd", zegt een vakbondsleider tegen persbureau Reuters.

Geen invloed op bezorging

De vakbond zegt dat er wordt gestaakt in de plaatsen Werne, Rheinberg, Leipzig, Graben, Koblenz, en in de twee vestigingen in Bad Hersfeld. Amazon geeft geen exacte cijfers van het aantal stakers, maar zegt dat deelname beperkt is en geen invloed heeft op de bezorging van pakketjes.

De vakbond wil dat de loonafspraken in de retailsector voor iedereen gaan gelden, dus ook voor werknemers van de Amerikaanse gigant. In totaal heeft het bedrijf twaalf vestigingen in Duitsland.

Amazon zegt binnenkort een nieuw warenhuis te openen in Duitsland. In totaal zouden er daardoor 2800 banen bijkomen.

Bron • RTL Nieuws