Economie

'VS wil meer Chinese bedrijven op zwarte lijst zetten'

Harm Teunis • 22 mei 2019 09:32 @harmteunis

Beeld © Getty

De VS overweegt nog vijf Chinese bedrijven af te snijden van de toevoer van Amerikaanse technologie. Na Huawei dreigt ook voor ondere andere beveiligingscamerafabrikanten Hikvision en Dahua een plek op het strafbankje.

Een definitief besluit is nog niet genomen, melden bronnen aan Bloomberg. Dus de bedrijven staan nog niet op de zwarte lijst. Gebeurt dat wel, dan mogen Amerikaanse bedrijven geen software en onderdelen verkopen aan onder andere Hikvision.

De New York Times meldde al dat Hikvision misschien in de ban gaat. Volgens Bloomberg gaat het ook om Dahua en drie andere fabrikanten die niet bij naam worden genoemd.

Angst voor spionage

Net als bij Huawei speelt de VS de spionagekaart. Washington is bang dat de camera's van Hikvision en Dahua ingezet kunnen worden om te spioneren. Sommige van die camera’s hebben ook gezichtsherkenning.

Daarnaast is de VS volgens Bloomberg bezorgd over de rol die de bedrijven spelen in het onderdrukken van de Oeigoeren, de islamitische bevolking in de noordwestelijke Chinese regio Xinjiang.

Marktleider

Daarmee lijkt de VS weer een belangrijk technologiebedrijf uit China op de korrel te hebben. Hikvision is namelijk een van de grootste fabrikanten van beveiligingscamera's ter wereld. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen bijna 20 procent van de markt voor beveiligingscamera's in handen.

Hikvision levert ook camera's en andere producten in Nederland en heeft een Europees hoofdkantoor in Hoofddorp.

Beleggers lijken geschrokken van het mogelijke slechte nieuws voor de fabrikanten. Het aandeel Hikvision daalde 5,58 procent en het aandeel Dahua ging 6,79 procent onderuit op de Chinese beurs.  

Huawei de trendzetter

Afgelopen week nam de VS strenge maatregelen tegen Huawei. Het bedrijf werd op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken mogen doen met de techreus, tenzij zij daar toestemming voor krijgen.

Gisteren stelde de VS die maatregelen uit tot halverwege augustus. Vooral om de gevolgen van die sancties voor Amerikaanse gebruikers beheersbaar te houden.

Het uitstel geldt niet voor alle Amerikaanse fabrikanten, maar alleen voor technologie die nodig is om netwerken en bestaande mobiele telefoniediensten in de lucht te houden.

Bron • RTL Z / Harm Teunis