Economie

Aantal stakingen vorig jaar gedaald, maar nog altijd hoog

01 mei 2019 05:02

Metaalwerkers leggen het werk neer bij VDL RPI Metaal in Hendrik-Ido-Ambacht. Beeld © ANP

Metaalwerkers, piloten en openbaar vervoerpersoneel. Werknemers legden vorig jaar 28 keer het werk neer, tegenover 32 in het jaar ervoor. Ondanks de daling ligt het aantal stakingen over de afgelopen twintig nog altijd hoog. Alleen in 2006 en recordjaar 2017 werd er vaker gestaakt.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim de helft van de stakingen (17) duurde langer dan vijf dagen. Het aantal stakingen tussen de één en vijf dagen daalde naar vijf. Werkonderbrekingen van minder dan een dag bleven steken op zes.

239.100 arbeidsdagen

Een aantal van 28 stakingen lijkt misschien laag, toch waren er totaal zo'n 34.000 werknemers bij betrokken. Daarmee gingen er 239.100 arbeidsdagen verloren. In 2017 lag dit aantal nog op een record van 306.300.

Van alle sectoren staakten werknemers in de industrie en het vervoer het vaakst. Zo legden staalarbeiders in september hun gereedschap neer omdat ze het loonaanbod van werkgeversorganisatie FME te mager vonden. Ook de staking bij AkzoNobel draaide om meer salaris en pensioenopbouw.

Vakbonden

Alle stakingen werden uitgeroepen door de vakbonden. De belangrijkste reden om te staken was een conflict over de cao. Ook de grote OV-staking van vorig jaar april en mei, toen al het streekvervoer niet reed, draaide om een nieuwe cao.

Van alle werknemers zijn bijna één op de drie werknemers ontevreden over hun salaris, bleek uit eerder onderzoek van het CBS en TNO. Mensen in het onderwijs en de zorg zien hun werk het minst zitten. Managers zijn daarentegen het meest tevreden.

Bron • RTL Z