Economie

Heb jij er één? Verkoop elektrische en hybride auto's verdubbeld

Saskia van Huijgevoort • 26 april 2016 07:30 @Saskia_vanH

Beeld © Bloomberg

Vorig jaar ook nog even snel een nieuwe hybride of elektrische auto gekocht tegen het (oude) voordelige bijtellingstarief? Je bent niet de enige: de verkoop verdubbelde, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het kabinet paste op 1 januari de bijtellingstarieven aan. Daardoor moeten nieuwe eigenaren geen 7 procent bijtelling meer betalen, maar 15 procent. Genoeg redenen voor zo'n 60.000 mensen om toch nog even een bezoekje aan de garage te brengen en met een nieuw exemplaar naar buiten te rijden. Vooral in december steeg het aantal verkopen hard.

De populairste auto's waren de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volkswagen Golf PHEV en de Toyota Auris HEV. In totaal rijden er nu 211 duizend elektrische auto's in Nederland rond. Toch zal je er niet over struikelen: dat betekent dat één op de veertig wagens geheel of gedeeltelijk elektrisch is aangedreven.

Over tien jaar zijn ze een stuk goedkoper
Verwacht wordt dat in 2040 zo'n 35 procent van alle nieuw verkochte auto's elektrisch zal zijn. Dat is niet vreemd, want vermoedelijk zakt de prijs van de accu van deze wagens rond 2025 flink in prijs, waardoor de vierwielers goedkoper zijn in de aanschaf. Wanneer we met z'n allen rondrijden in een auto met een stekker zal dat grote effecten hebben op de olieconsumptie: het scheelt 13 miljoen vaten olie per dag.

Daarentegen verbruiken al die elektrische auto's trouwens ook enorm veel energie: zo'n 1.900 TWh (terra-wattuur) aan elektriciteit. Dat staat gelijk aan bijna 8 procent van het elektriciteitsverbruik wereldwijd vorig jaar

Bron • RTL Z