Economie

RvS: 'Belastingen stijgen', ondanks belofte kabinet

RTL Z • 15 april 2019 16:52 @rtlz

Beeld © ANP

We zijn toch een steeds groter deel van ons inkomen kwijt aan belasting, zegt de Raad van State. Dat staat haaks op de belofte van het kabinet om de belastingen juist flink te verlagen.

Sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III wil het kabinet al de belasting verlagen. Dat staat zelfs in het regeerakkoord. Maar uit een rapport van de Raad van State blijkt dat van die ambitie niet heel veel terecht is gekomen.

De collectieve lastenquote, het percentage van alle inkomens dat naar de fiscus gaat, is sinds 2015 met ongeveer 3 procentpunt gestegen. Dit jaar stijgt dat getal door naar 39,6 procent.

Van iedere euro die we verdienen gaat dus bijna 40 cent naar de schatkist.

Consumentenvertrouwen

De lastendruk in Nederland is daarmee 'relatief hoog' en kan het consumentenvertrouwen negatief beïnvloeden, schrijft de Raad van State in de voorjaarsrapportage over de overheidsfinanciën.

De stijging komt volgens de raad door beleid (lees: onder andere de btw-verhoging van 6 naar 9 procent en hogere energielasten) en niet zozeer de staat van de economie.

Daar komen maatregelen van eerdere kabinetten overigens ook nog bij, waardoor we dus meer betalen belasting zijn gaan betalen, ondanks dat de inkomstenbelasting voor veel huishoudens daalt. 

Frankrijk koploper

Ter vergelijking: in slechts vijf andere landen ligt de collectieve lastenquote hoger, blijkt uit een rapport van de OESO, de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

In Frankrijk gaat 46,2 procent van het bruto binnenlands product naar de belastingdienst.

Huishoudboekje op orde

Positief is volgens de RvS dat de regering het huishoudboekje op orde heeft. Het afgelopen jaar waren de overheidsfinanciën in lijn met de Europese begrotingsregels. Dat blijft volgens de raad ook de komende twee jaar zo.

En juist omdat de overheidsfinanciën er goed uitzien, zou de regering dat moeten inzetten om hervormingen door te voeren, schrijft de raad. Dat zou dan onder andere gericht moeten zijn op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de pensioenen. En dat zou de economie weer stabiel moeten houden.

De regering heeft daar voldoende ruimte voor, schrijft de RvS. Het moet die ruimte dan wel bewaken en niet in de verleiding komen om die ruimte voor andere zaken te gebruiken.

Bron • RTL Z