Economie

Consumentenvertrouwen voor het eerst sinds 2015 negatief

20 februari 2019 07:52

Winkelen in Rotterdam. Beeld © ANP

Voor in eerst in vier jaar zijn consumenten weer in meerderheid negatief over de economie en hun portemonnee. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -2.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Een vertrouwenscijfer van -2 betekent dat er per saldo iets meer negatieve dan positieve consumenten zijn.

Gekelderd

Dat cijfer is de afgelopen maanden keihard gekelderd. In april vorig jaar was er nog geen vuiltje aan de lucht. Toen stond het vertrouwen nog op 25.

Consumenten zijn minder positief geworden over het economisch klimaat en hun financiële situatie over de afgelopen twaalf maanden, sinds de laatste meting in januari.

Uit de cijfers blijkt ook dat mensen beduidend negatiever zijn geworden over de vooruitzichten voor de economie. Die deelindicator stond vorige maand nog op -9, wat ook al niet best is, en is nu verder gedaald naar -13.

Economie draait goed

Dat consumenten opeens zoveel somberder zijn over de economie is wel opmerkelijk, aangezien die nog altijd behoorlijk op stoom is. Vorig jaar groeide de Nederlandse economie nog met 2,5 procent, bleek vorige week.

Die groei is wel al een stuk minder dan in 2017, toen wist Nederland nog een groei in de boeken te zetten van 2,9 procent. Bovendien komen er weinig hoopgevende cijfers uit andere EU-landen. De Duitsers schuren tegen een recessie aan en in Italië werd de afgelopen twee kwartalen al een negatieve groei in de boeken gezet.

Bron • RTL Z