Economie

Bank of England zet zwaar geschut in tegen brexitgevolgen

04 augustus 2016 13:17

Beeld ©

De centrale bank in Londen haalt alles uit de kast om de Britse economie te stimuleren. Het belangrijkste rentetarief wordt met 0,25 procent verlaagd en er worden veel meer obligaties opgekocht.

De Bank of England neemt deze stap omdat de verwachting is dat de Britse economie flink te lijden gaat hebben onder een brexit.

Door het rentetarief te verlagen (tot 0,25 procent) kunnen banken goedkoper geld lenen bij de Centrale Bank. Het idee is dat zij daardoor weer makkelijker geld kunnen blijven uitlenen aan consumenten en bedrijven. Nog nooit heeft het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië zo laag gestaan.

Zelfs tijdens de economische crisis in 2008 daalde de rente niet verder dan tot 0,5 procent. De BoE verwacht dat het rentetarief voor het einde van het jaar nog eens wordt verlaagd naar bijna 0 procent.

QE verruimd

Het opkoopprogramma van staatsobligaties (QE) wordt uitgebreid. Het komende half jaar koopt de BoE voor 60 miljard pond (71 miljard euro) extra aan staatsobligaties op. Daarmee dikt het complete opkoopprogramma aan tot 435 miljard pond (514 miljard euro).

Daar bovenop start de BOE ook, net als de ECB eerder deed dit jaar, met een opkoopprogramma voor bedrijfsobligaties. Daarvoor heeft de centrale bank 10 miljard pond klaarliggen (11,8 miljard euro).

Vooruitzichten verslechteren snel

De onorthodoxe maatregelen zijn nodig om de economie te redden. De Bank of England heeft de groeivooruitzichten voor 2017 namelijk dramatisch naar beneden moeten bijstellen. Eerder ging men nog uit van een groei van 2,3 procent, die verwachting is naar beneden bijgesteld tot 0,8 procent. Bloomberg meldt dat dit de grootste correctie is die de BoE ooit heeft gemaakt.

Pond zakt in, beleggers blij

Als reactie op het nieuws zakte de Britse pond direct in. De waarde van de munt daalde ongeveer 1,5 procent ten opzichte van de dollar. Dat is overigens goed voor de concurrentiepositie van het Verenigd Koninkijk. Maar het pond staat nog niet op zijn laagste stand ooit. Die noteerde de munt na het brexit-referendum en voordat bekend werd dat Theresa May de nieuwe premier zal worden, op 8 juli.

Thumbnail

Aandelenbeleggers hebben enthousiast gereageerd op de nieuwe stimuleringsmaatregelen. De belangrijkste index in Londen, de FTSE-100, steeg na 12 uur lokale tijd met bijna 1,5 procent.

Bron • RTL Z