Economie

Recordzomer voor luchthavens, groei Schiphol vlakt af

Chris Koenis • 28 december 2018 05:56 @chriskoenis

Met 233.000 reizigers beleefde Schiphol op 30 juli de drukste dag ooit. Beeld © ANP

De drie grootste luchthavens van Nederland beleefden dit jaar hun drukste zomer ooit. Desondanks vlakt de groei van Schiphol, goed voor bijna 90 procent van alle vervoerde passagiers, verder af.

Van juli tot september vlogen in totaal bijna 22,8 miljoen passagiers van en naar Nederlandse luchthavens. Dat betekent een groei van 2,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de laatste kwartaalcijfers van de luchtvaartsector.

Net als in het tweede kwartaal van 2018 steeg het aantal passagiers op alle vijf nationale luchthavens in Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Groningen. Voor de grootste drie (Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport) was het zelfs de drukste zomer ooit.

Maximum Schiphol

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol groeit al acht jaar, maar vlakt dit jaar af. Schiphol was afgelopen kwartaal goed voor 20 miljoen reizigers, 1,1 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De afvlakking heeft alles te maken met het wettelijke maximum. Sinds vorig jaar mag Schiphol nog maximaal 500.000 vliegtuigbewegingen (opstijgende en landende vliegtuigen) per jaar verzorgen.

Dat vluchtplafond geldt in ieder geval tot en met 2020. Schiphol wil graag verder groeien, ondanks weerstand van milieuclubs en omwonenden. Een cruciaal overleg daarover klapte een week geleden nog vanwege de positie van Lelystad.

Drukte op de roltrappen van Schiphol. Beeld © ANP

Kleintjes groeien verder

Ondertussen groeien de kleinere luchthavens gestaag door het afgelopen kwartaal. In Eindhoven ging het om een groei van 10,4 procent, terwijl Rotterdam The Hague en Groningen Eelde, het kleinste passagiersvliegveld van ons land, respectievelijk 18,9 en 16,8 procent meer passagiers telden dan in dezelfde periode vorig jaar.

De eveneens kleine luchthaven Maastricht Aachen liet in dezelfde periode zelfs een verdubbeling zien. Onder meer vanwege de uitbreiding van het aantal bestemmingen van luchtvaartmaatschappij Corendon steeg het aantal passagiers naar 135.000.

Toch is het bepaald niet overal hosanna. De Estse luchtvaartmaatschappij Nordica stopt vanaf zondag met de vluchten vanaf Groningen naar Kopenhagen en München. Marco van de Kreeke, directeur van Groningen Airport Eelde, hoopt dat een andere luchtvaartmaatschappij de routes gaat aanbieden.

Bron • RTL Z / Chris Koenis