Economie

In één jaar 100 wolkenkrabbers, wat zegt dat over de economie?

Saskia van Huijgevoort • 23 augustus 2016 13:25 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Afgelopen jaar werd de ene na de andere wolkenkrabber de grond uit gestampt. Er kwamen wereldwijd bijna 100 gebouwen bij die hoger waren dan 200 meter, een record. Dat zegt iets over de economie.

Wie naar de geschiedenis kijkt, ziet dat een hoop wolkenkrabbers nét voor een recessie gebouwd werden. Dat was bijvoorbeeld het geval met de Empire State Building, die vlak voor de grote depressie in de jaren '30 zijn deuren opende. Ook de Petronas Towers in Maleisie waren net voor de Aziatische financiële crisis klaar, hetzelfde geldt voor de Burj Khalifa (Dubai, 2010).

Jason Barr, econoom aan de Rutgers Universiteit, heeft zijn leven gewijd aan het beantwoorden van de vraag of dat wat over de economie zegt. 'Skynomics' noemt hij zijn vakgebied grappend in de Washington Post. Inmiddels heeft hij vele papers over de geliefde hoge torens geschreven, vooral over Manhattan.

Kwestie van vraag en aanbod

In principe is de skyline van een stad het resultaat van onderliggende economische krachten, zegt hij. In een grafiek die hij eerder publiceerde is te zien dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in New York helemaal geen wolkenkrabbers hoger dan 100 meter gebouwd werden, terwijl in de booming jaren ’20 nog de ene na de andere uit de grond werd gestampt.

Het is een simpele rekensom: als de economie aantrekt, kunnen meer mensen of bedrijven verhuizen naar één van de gigantische flats en was er dus meer vraag, schrijft Barr in zijn nieuwste boek The Birth and Grow of Manhattan’s Skyscrapers'. Bouwers laten zich vooral leiden door de prijs van de constructie, huur- en koopprijzen en 'luchtrechten'. Tussen 2003 en 2013 stegen die laatste van 75 naar 300 dollar per 0,09 vierkante meter. En dat verklaart ook waarom de ene wolkenkrabber hoger is dan de andere: het ligt vooral aan de vraag en het aanbod van dat moment.

Klopt de skyscraperindex?

Maar wacht eens even: klopt de 'skyscraperindex' dan echt? Econoom Andrew Lawrence beweert dat je kan voorspellen hoe goed het gaat met de economie, aan de hand van de hoogte en hoeveelheid nieuw te bouwen wolkenkrabbers. Er zouden vooral hoge gebouwen gebouwd worden op het hoogtepunt van de conjunctuur. Dat zou slecht nieuws zijn, want dan zou je dus kunnen suggereren dat de wereldeconomie snel weer inzakt.

Dat is niet het geval, zegt Barr in een onderzoek naar veertien wolkenkrabbers over de hele wereld. "Het aantal wolkenkrabbers en hun gemiddelde lengte hangt vooral af van de groei van de bevolking en de werkgelegenheid." Daarnaast worden lang niet alle - zoals de index wel voorspelt - hoge gebouwen aangekondigd op het hoogtepunt van de conjunctuur. Bij slechts drie van de gebouwen ging de economie weer omlaag na de aankondiging.

Bron • RTL Z