Economie

Standard & Poor's verandert verwachting Italië naar 'negatief'

26 oktober 2018 22:37

De Italiaanse premier Giuseppe Conte (r). Beeld © AFP

Het begrotingsdrama in Italië begint het land steeds meer pijn te doen. Standard & Poor's, een van de belangrijkste kredietbeoordelaars ter wereld, veranderde vanavond de vooruitzichten voor het land naar 'negatief'.

Hoewel S&P de situatie in Italië dus ziet verergeren, viel de beoordeling van het bureau toch nog mee. De gevreesde afwaardering van het land, bleef uit. S&P heeft alleen de vooruitzichten voor Italië van  'stabiel' naar 'negatief' bijgesteld. De rating, zoals een beoordeling wordt genoemd, blijft gelijk: BBB 

Vorige week kreeg Italië al een afwaardering om de oren van een andere grote beoordelaar, Moody's.

Rating is belangrijk

De rating geeft aan hoe zeker een kredietbeoordelaar is dat een land zijn schulden kan afbetalen. Als die naar beneden wordt bijgesteld heeft dat ook pijnlijke gevolgen.

Beleggers bepalen namelijk mede op basis van zo'n rating hoe hoog de rente moet zijn als zij geld uitlenen aan een land door het kopen van staatsobligaties. Als de rente oploopt, wordt lenen dus duurder en dat is juist voor een land als Italië extreem pijnlijk.

Hoop vervlogen

Italië heeft namelijk al een gigantische schuldenberg. De staatsschuld bedraagt meer dan 130 procent van het bbp. Slechts drie andere landen die door S&P beoordeeld worden hebben nog meer schulden: Japan, Griekenland en Libanon.

Bij de vorige kredietbeoordeling ging S&P er nog vanuit dat Italië op het juiste pad was om die schuld af te bouwen, maar die hoop is geslonken.

Ramkoers met Europese Commissie

Inmiddels zit er namelijk een nieuwe regering in het Zuid-Europese land van de links-populistische Vijfsterrenbeweging en het rechts-nationalistische Lega. Deze regering heeft een begroting gepresenteerd die het tekort juist doet oplopen, tot grote onvrede van de Europese Commissie.

Dat leidde deze week tot een unicum: De Commissie keurde de begroting van Italië af en stuurde de regering terug naar de tekentafel. Maar voorlopig lijkt het erop dat de Italianen daar maling aan hebben en over drie weken terugkomen met dezelfde begroting.

Strafbankje

Wat er dan gebeurt is nog volstrekt onduidelijk. De Europese Raad, waarin de regeringsleiders van alle EU-landen zitten, kan een buitensporigtekortprocedure starten: het begrotingsstrafbankje van Europa.

Landen in die procedure zitten, staan onder verscherpt toezicht en moeten met duidelijke plannen komen om de begroting weer op orde te krijgen. In het uiterste geval kan een land boetes krijgen als het zich langdurig niet aan de regels houdt, maar dat is nog nooit gebeurd.

Bron • RTL Z