Economie

Hoofd reddingsfonds eurozone over Italië: 'Geen reden voor paniek'

Loek Essers • 23 oktober 2018 12:42 @loekessers

KLaus Regling, hoofdd vanhet Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Beeld © Getty Images

Klaus Regling, het hoofd van het reddingsfonds van de eurozone, maakt zich zorgen over de begrotingsplannen van Italië. Toch zegt hij dat er geen reden is voor paniek, omdat het besmettingsgevaar voor andere Europese landen tot nu toe 'zeer beperkt' is.

"We maken ons zorgen over Italië", zei Regling tijdens een persconferentie in Luxemburg. Volgens het hoofd van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) zijn de fiscale plannen van de Italiaanse regering een risico.

Wel benadrukte hij dat de Italiaanse schuldenproblemen anders zijn dan die van Griekenland, dat land moest drie keer worden gered in de afgelopen tien jaar.

De Italiaanse regering liet gisteren aan de Europese Commissie weten dat het blijft bij de omstreden begrotingsplannen voor 2019.

Begrotingstekort en schulden

In die plannen wordt het begrotingstekort geraamd op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp, alles wat jaarlijks in een land wordt verdiend). Daarmee wordt de regel dat het tekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het bbp - vastgelegd in het Stabiliteits- en Groeipact van de EU - niet overschreden. In het pact zijn afspraken gemaakt tussen EU-landen om de euro stabiel te houden.  

Toch is het tekort te hoog volgens de Europese Commissie. Het zou beter zijn voor de stabiliteit in de eurozone als het Italiaanse begrotingstekort uitkomt op 2 procent.

Italië overtreedt wel een andere regel van het pact. De staatsschuld moet namelijk lager liggen dan 60 procent van het bbp. Dat haalt Italië met iets meer dan 131 procent bij lange na niet. Overigens zijn er in totaal 15 EU-landen die die drempel niet halen, waaronder Griekenland (176 procent), Polen (bijna 125 procent) maar ook Frankrijk (98,5 procent) en Duitsland (93,6 procent).  

De Italiaanse economie in vijf grafieken:

Italië draait al een tijd niet zo lekker. RTL Z legt uit wat er mis is en waarom de Italianen beter terug naar de tekentafel kunnen gaan met hun begroting.

'Overtreding regels noodzakelijk'

In een brief aan de Commissie gaf Giovanni Tria, de Italiaanse minister voor Economische Zaken, toe dat de begroting niet strookt met het Stabiliteits- en Groeipact. Toch is het geld dat onder andere moet worden gebruikt voor een basisinkomen voor arme Italianen en het verlagen van de pensioenleeftijd volgens hem noodzakelijk om de Italiaanse economie te laten groeien.

"Het was een moeilijk maar noodzakelijk besluit", schreef Tria, maar volgens hem noodzakelijk om het bbp weer te laten groeien tot het niveau van voor de crisis. Hij wil de 'wanhopige economische omstandigheden' waarin volgens hem de meest achtergestelde burgers leven verbeteren.

Vanmiddag meer

De vraag is of de brief genoeg is. De Europese Commissie stuurde Italië vorige week een waarschuwingsbrief dat het land zich aan de regels moet houden. Het is de eerste formele stap in een procedure waarin de begrotingsplannen van de Italiaanse regering geweigerd kunnen worden en boetes dreigen.

De kans lijkt aanzienlijk dat de begroting geweigerd wordt. De Commissie vergadert vanmiddag onder andere over de Italiaanse begroting, zegt een woordvoerder van de Commissie tegen RTL Z. Om 15.30 wordt er in Strasbourg een persconferentie gegeven over wat er besloten is.

Bron • RTL Z / ANP / Loek Essers