Economie

Multinationals vormen 30 procent van de Nederlandse economie

12 oktober 2018 00:00

Unilever, een van de 23.700 multinationals in Nederland. Beeld © ANP

Multinationals waren samen goed voor 30 procent van het bbp in Nederland, dat wat we met zijn allen verdienen. Het grootste deel daarvan komt weer van het grootbedrijf uit den vreemde.

Dat blijkt uit een analyse van het CBS, gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Vooral buitenlandse multinationals

Buitenlandse multinationals droegen in 2016 113 miljard (18 procent) bij aan de Nederlandse economie. Nederlandse ondernemingen die ook in het buitenland actief zijn droegen 78 miljard bij, omgerekend 12 procent. Samen dus goed voor 30 procent van de totale economie.

Maar in de cijfers over Nederlandse bedrijven zijn ook die van het internationaal opererende mkb meegenomen, bedrijven met maximaal 250 mensen in dienst. Zonder die bedrijven mee te rekenen, dragen Nederlandse multinationals 9 procent bij aan het bbp. 

Groter

Dat multinationals door de bank genomen vele male groter zijn dan andere bedrijven blijkt wel uit het aantal waarmee ze zijn, afgezet tegen die bijdrage aan de economie.

De 191 miljard euro aan toegevoegde waarde wordt namelijk gegenereerd door slechts 23.700 multinationals: 1,4 procent van alle bedrijven in Nederland. In totaal zijn er 1,75 miljoen bedrijven in ons land.

R&D

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het hebben van multinationals erg goed is voor de kenniseconomie. Juist deze bedrijven investeren buitenproportioneel veel in onderzoek en ontwikkeling.

Daaraan geven ze 14,1 miljard euro uit, goed voor 41 procent van het totale budget dat er in Nederland voor wordt uitgetrokken. Dat is ongeveer evenveel als de Nederlandse overheid en onderwijsinstellingen samen.

En dat zorgt weer voor banen: door de uitgaven aan R&D van multinationals worden er 131.000 voltijdsbanen geschapen.

Bron • RTL Z