Economie

Europese milieuministers: uitstoot auto's 35 procent omlaag

Matthias Pauw • 10 oktober 2018 08:17 @mattpauw

Een flinke file in Brussel. Beeld © EPA

Na de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben nu ook de Europese ministers van Milieu een compromis bereikt over de uitstoot van auto's in 2030. De instanties moeten het nu alleen nog samen eens worden.

Want de drie voorstellen wijken allemaal van elkaar af. De Raad van de Europese Unie, waarin de ministers van de lidstaten zitten, besloot gisteren dat wat hen betreft nieuwe auto's in 2030 35 procent minder CO2 moeten uitstoten dan in 2021.

Tussenin

Daarmee zit de Raad precies tussen de voorstellen van het Parlement en de Commissie in. Eind vorig jaar kwam de Commissie namelijk met het voorstel om 30 procent minder uitstoot verplicht te stellen. Vorige week stemde het Europees Parlement voor een reductie van 40 procent.

Voor bestelbusjes is de Raad het eens met de Commissie: zij stellen een reductie van 30 procent voor. Het Parlement wil ook dat deze categorie voertuigen 40 procent minder uit gaat stoten.

De Raad vindt verder dat in 2030 35 procent van de nieuwe auto's volledig elektrisch moet zijn. Daarmee zijn zij het juist eens met het Parlement.

Stroeve onderhandelingen

De onderhandelingen tussen de ministers verliepen gisteren niet makkelijk, omdat sommige landen sterk gekant zijn tegen regels die de auto-industrie kunnen schaden. Duitsland, de grootste autoproducent van Europa en het machtigste land in de EU, wilde bijvoorbeeld dat de regels niet strenger zouden worden dan het voorstel van de Commissie.

Nederland, samen met in ieder geval Ierland, Luxemburg, Zweden, Slovenië en Denemarken, wilde juist dat de lat hoger werd gelegd. Deze landen hopen dat in het vervolgoverleg de eisen alsnog strenger worden.

Hoeveel minder uitstoot Nederland en de andere landen precies wilden staat niet in de gezamenlijke verklaring die de landen na de stemming hebben verspreid. 

Nog meer overleg

Dat vervolgoverleg begint meteen vandaag. Het Europees Parlement en de Raad moeten dan samen tot een nieuw compromis komen. De Europese Commissie begeleidt die onderhandelingen.

Bron • RTL Z