Economie

Turkse inflatie stijgt naar 18 procent, lira zakt weg

03 september 2018 14:41

Turken zijn voor hun boodschappen veel duurder uit. Beeld © AFP

De prijzen voor Turkse consumenten stijgen steeds sneller. In juli was een mandje producten 17,9 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De Turkse centrale bank wil actie ondernemen, maar het laat in het midden wat het concreet gaat doen.

Voor de vijfde maand op rij groeit de inflatie en in elke maand van januari tot en met juli lag de inflatie ten opzichte van een jaar eerder boven de 10 procent. Vooral de laatste paar maanden gaat de inflatie hard omhoog.

In mei en juni waren inwoners van Turkije ruim 15 procent duurder uit dan twaalf maanden eerder en in juli was dat dus al een bijna 18 procent. Op maandbasis was de inflatie in juli al hoger dan die in de eurozone over een heel jaar.

Drie keer zo hoog als doelstelling

Van de 407 producten in het mandje waarop het Turkse statistiekbureau de inflatie berekent, stegen de prijzen van driekwart hiervan in vergelijking met een jaar eerder. De grootste prijsstijging is te zien bij transport: dat werd maar liefst 27 procent duurder. Woninginrichting en huishoudelijke apparatuur werden bijna 24 procent duurder en voeding en niet-alcholische dranken bijna 20 procent.

De Turkse inflatie is in juli de hoogste sinds president Erdogan 15 jaar geleden aantrad en de inflatie is ruim drie keer zo hoog als de officiële doelstelling van de Turkse centrale bank van rond de 5 procent.

De Turkse centrale bank zegt alle noodzakelijke acties te ondernemen om de inflatie de kop in te drukken. Maar wat dat precies inhoudt, dat zegt de bank niet. Mogelijk wordt dat duidelijk op 13 september, als het beleidsbepalend comite weer bijeenkomt.

Turkse lira minder waard

De hoge inflatie heeft een drukkend effect op de waarde van de Turkse lira. Hoge inflatie verzwakt op de langere termijn immers de concurrentiepositie.

Kreeg je begin dit jaar nog 4,57 lira voor een euro, inmiddels is dat al bijna 7,7 lira. De Turkse lira is daarmee dit jaar al 40 procent in waarde gedaald in vergelijking met de euro.

En de lagere koers van de lira stuwt weer de prijzen van producten die Turkije importeert. Voor een euro, dollar of Chinese yuan moet je immers meer lira's neerleggen. Er is dus sprake van een zichzelf versterkend effect.

Zorgen over koers centrale bank

De lira verliest aan waarde doordat er onder beleggers zorgen zijn over het beleid van de centrale bank en vooral de invloed van Erdogan daarop. In onder meer de eurozone en de VS is de centrale bank onafhankelijk, maar in Turkije is dat niet het geval.

De centrale bank zou eigenlijk de rente moeten verhogen, om de lira tegemoet te komen. Maar een hogere rente is niet goed voor de economie en dat kan Erdogan niet gebruiken.

De lira leed eerder ook onder een politiek conflict tussen Turkije en de VS. Sinds 2016 zit een Amerikaanse predikant vast in Turkije op verdenking van steun aan terreurorganisaties. Zijn proces is nog altijd niet begonnen en de Amerikaanse president Donald Trump eist zijn vrijlating. Omdat dit niet gebeurt, heeft de VS Turkije sancties opgelegd. 

Bron • RTL Z