Economie

Geen subsidie? Dan kopen we ook geen hybride meer

Chris Koenis • 07 september 2016 10:09 @chriskoenis

Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Utrecht. Beeld © ANP

De verkoop van elektrische en hybride auto's in Nederland is ingestort sinds de fiscale voordelen zijn verdwenen. De verkoop liep in het eerste halfjaar zwaar achter op vorig jaar.

De nieuwe bijtellingsregels die sinds januari van kracht zijn, hebben grote invloed op de verkoopcijfers van zogeheten stekkerauto's. In het eerste half jaar is het aantal elektrisch oplaadbare personenauto's met 64,5 procent gedaald. De verkoop van het totale aantal auto's met alternatieve brandstof (geen fossiel) daalde in ons land met 49,9 procent, blijkt uit cijfers van de Europese koepelorganisatie van autofabrikanten​ ACEA.

In totaal werden er in Nederland in het eerste half jaar 4652 nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker op kenteken gezet. Dat was een jaar eerder nog ruim 13.000. In de hele EU namen de verkopen in diezelfde periode juist toe met 17,2 procent tot 70.127 auto's.

Slag al geslagen

Dat verschil komt vooral doordat de meeste zakelijke rijders in Nederland vorig jaar hun slag al hebben geslagen. Toen waren hybride en volledig elektrische auto's nog zwaar gesubsidieerd. Leasemaatschappijen zagen een enorme run op hybride leaseauto’s met toen nog een bijtelling van 7 of 14 procent.

Vooral de populaire modellen zoals de Volvo XC90 en de Mercedes-Benz C-klasse 350 vlogen de deur uit. In het laatste kwartaal van 2015 was Nederland mede hierdoor goed voor bijna de helft van de verkopen van elektrische auto's in de hele Europese Unie.

Weggegooid geld?

Afgelopen maand was er harde kritiek van staatssecretaris Wiebes van Financiën op de regeling. Dit omdat leaserijders, die er gretig gebruik van maakten, in de praktijk maar voor een kwart elektrisch rijden. "We hadden er nooit aan moeten beginnen", zei hij in een interview met Autoweek. "We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen."

Meer bij rtlz.nl:

Bron • RTL Z / Chris Koenis