Economie

Het leven wordt goedkoper: inflatie -0,3 procent

Matthias Pauw • 04 augustus 2016 06:58 @mattpauw

Beeld ©

Voor het eerst sinds 1987 zijn de prijzen in een jaar tijd gemiddeld gedaald. De inflatie in juli kwam uit op -0,3 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanochtend heeft gepubliceerd.

Huurprijzen drukken de inflatie

De ontwikkeling in huurprijzen is de belangrijkste factor in de dalende inflatie, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Vorig jaar was een huurhuis in juli 2,4 procent duurder geworden in 12 maanden tijd. Dit jaar lag dat met 1,8 procent een stuk lager.

Huren wegen zwaar in het inflatiecijfer, omdat mensen er relatief veel geld aan kwijt zijn.

Vliegen en autorijden lekker goedkoop

Voor consumenten is het het afgelopen jaar ook goedkoper geworden om vakanties en vliegtickets te boeken. Daarbovenop komt ook nog eens dat de brandstofprijzen zijn gedaald en ook de prijzen van voedingsmiddelen waren in juli minder hard gestegen dan de maand ervoor.

Als we de prijsontwikkeling van voeding, energie, alcohol en tabak niet meerekenen daalde de inflatie ook, maar valt dan wel behoorlijk wat hoger uit op 0,3 procent (+0,3 procent, voor de duidelijkheid). Vaak worden deze producten buiten beschouwing gelaten omdat de prijzen hiervan erg hard op en neer kunnen gaan.

Lagere inflatie dan in andere eurolanden

In vergelijking met andere eurolanden is de inflatie in Nederland ook bijzonder laag. Volgens de Europese rekenwijze komt de geldontwaarding zelfs uit op -0,6 procent. De gemiddelde inflatie in de eurozone is met 0,2 procent aanzienlijk hoger.

Lage of zelfs negatieve inflatie klinkt goed, maar bij de ECB denken ze daar heel anders over. De Europese Centrale Bank mikt op een inflatie van dichtbij, maar minder dan twee procent. Als de waarde van geld groter wordt, levert dat namelijk behoorlijke problemen op. Dat betekent dat bijvoorbeeld arbeid duurder wordt voor bedrijven en daardoor worden ze minder concurrerend. Ook voor mensen met hoge schulden is inflatie geen goed nieuws: je schuld wordt dan namelijk ook meer waard.

Bekijk hier de toelichting van Peter Hein van Mulligen:

 

Bron • RTL Z