Economie

Dijsselbloem draagt voorzittersbelletje over aan Centeno

Sjors Rodenburg • 12 januari 2018 14:31 @SjorsRodenburg

Mário Centeno ontvangt het voorzittersbelletje van Jeroen Dijsselbloem. Beeld © Eric Piermont/ANP

Jeroen Dijsselbloem heeft het eurogroepvoorzitterschap officieel overdragen aan zijn opvolger Mário Centeno. Daarmee is de Portugees de komende tweeëneenhalf jaar de baas over het befaamde belletje waarmee de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone worden geopend.

Met de komst van Centeno blijft er een sociaaldemocraat aan het roer, hoewel hij pas lid werd van de Portugese Socialistische Partij toen hij toetrad tot de regering van de linkse premier Antonio Costa. De minister van Financiën staat dan ook niet te boek als politicus, maar wordt door zijn twee masters (economie en wiskunde) meer gezien als academicus.

Enorm gemotiveerd

In tegenstelling tot Dijsselbloem erft de Portugees een eurozone waar het goed mee gaat. De economie zit flink in de lift, de schulden zijn gedaald en het vertrouwen in de toekomst is hoog. Maar dat betekent niet dat Centeno achterover kan gaan zitten. Zo krijgt hij verschillende dossiers op z'n bord, zoals de versterking van de bankenunie, de noodfondsen en probleemgeval Griekenland.

In een verklaring geeft Centeno aan 'enorm gemotiveerd' te zijn om het stokje over te nemen. "We hebben een unieke kans om de monetaire unie te verdiepen om onze gemeenschappelijke munt beter bestand te maken tegen toekomstige crises. Het is onze verantwoordelijkheid om te voldoen aan de verwachtingen van onze burgers."

Verschillen Noord en Zuid

Maar over hoe hij dit wil gaan doen, houdt Centeno de lippen nog even stijf op elkaar. Want hoewel de meningsverschillen over de toekomst van de euro door de vliegende economie naar de achtergrond zijn verdwenen, blijven de verschillen tussen de Noord-Europese en Zuid-Europese lidstaten groot. Centeno: "Ik zal alles doen om de noodzakelijke consensus tot stand te brengen."

De Portugees mag dan minister zijn van een probleemland, sinds zijn aantreden in 2015 heeft Centeno een flink aantal pijnlijke, maar succesvolle hervormingen doorgevoerd in Portugal. Dit leverde hem de titel 'Ronaldo van eurogroep' op door zijn Duitse collegaminister Wolfgang Schäuble, verwijzend naar de stervoetballer van Real Madrid.

Doe me een lol

De Portugees werd op 4 december na drie stemrondes gekozen tot de nieuwe preses. Hij versloeg de Luxemburger Pierre Gramegna, nadat eerder al de Let Dana Reizniece-Ozola en de Slowaak Peter Kazimir waren afgehaakt. Welk land voor welke kandidaat stemde, blijft geheim. Op maandag 22 januari mag Centeno zijn kunstje voor het eerst laten zien.

Enkele uren vóór de stemming leek het trouwens al duidelijk dat de Portugees er met het voorzitterschap vandoor zou gaan, nadat Dijsselbloem zich versprak. Op een vraag van een journalist tot wanneer hij zou aanblijven, noemde hij de naam van Centeno. "Dat weet ik natuurlijk helemaal niet", verontschuldigde de Nederlander zich. "Citeer me even niet, doe me een lol."

Bron • RTL Z / Sjors Rodenburg