Economie

Consumenten houden vertrouwen en geven weer meer uit

20 oktober 2017 07:11

Bestedingen aan woninginrichting stegen het hardst. Beeld © ANP

Nederlandse consumenten hebben in augustus 2,3 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd blijft het consumentenvertrouwen in oktober groot.

Consumentenbestedingen stijgen al vijf maanden op rij meer dan 2 procent. Met een groei van bijna 6 procent gaven zij vooral meer uit aan woninginrichting en kleding dan een jaar eerder. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden ze een fractie meer. Verder is aan overige goederen bijna 2 procent meer besteed.

Diensten, zoals woninghuur, reizen met het openbaar vervoer, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen stegen met 2 procent ten opzichte van augustus 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het CBS.

Vertrouwen boven gemiddelde

Met een score van 23 is de stemming onder consumenten in oktober gelijk gebleven in vergelijking met een maand eerder. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid blijft gelijk.

Het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41. De hoogste score dit jaar werd met 26 bereikt in april.

Bron • RTL Z