Economie

Nederland importeert volop insecten, voor de landbouw en voor op je bord

Maaike Homan • 12 oktober 2017 02:02 @MaaikeUtrecht

Een imker aan het werk met zijn bijen bij een kweker in het Westland. Beeld © ANP

Bijen en sluipwespen voor in de kassen en meelwormen voor op een broodje. Er is geen enkel land binnen de Europese Unie dat zoveel levende insecten importeert als Nederland.

Uit een analyse van het CBS blijkt dat Nederland in de eerste helft van 2017 voor 8,2 miljoen euro aan levende insecten importeerde, goed voor 390 duizend kilogram wespen, bijen, meelwormen en sprinkhanen. Dit bedrag is vijf keer zo hoog als vijf jaar geleden. 

De insecten worden ingezet bij de bestuiving van landbouwgewassen (zoals de bij) en bij natuurlijke gewasbescherming. Een derde daarvan wordt overigens weer uitgevoerd, met Mexico als belangrijkste exportland.

Natuurlijke vijanden

Ook binnen Nederland worden er volop insecten geproduceerd als natuurlijke bestrijding tegen plagen. Het Nederlandse Koppert mag zich volgens Arnold van Huis, wetenschapper aan de Wageningen Universiteit, de grootste insectenproducent ter wereld noemen. 

Bestrijding met natuurlijke vijanden is volgens hem dan ook 'de meest normale manier'. "Binnen de glas- en tuinbouw worden pesticiden vaak helemaal weggelaten", zegt Van Huis, die is gespecialiseerd in gewasbestrijding en het consumeren van insecten als voedsel. "Er zijn honderdduizenden soorten en elke plaag kent veel vijanden. Om die in te zetten klinkt misschien wreed, maar het werkt wel."

Miniatuurvoorbeeld

Een burger gemaakt van insecten door een kok van Jumbo. (Foto: ANP)

Groeiende insectenmarkt

Volgens het Insect Protein Innovation Platform in Venlo zal de internationale insectenmarkt alleen maar groter worden. Zeker nu ze steeds vaker op het menu van mensen verschijnen. Eric Michels van de Verenigde Nederlandse Insectentelers (Venik) zei eerder tegen RTL Z: "Insecten zijn de oplossing, als voedsel voor dieren én mensen."

Zo kost kweken van insecten bijna geen CO2-uitstoot en er is veel minder landbouwgrond, voer en water voor nodig.

Lolly met krekel

In Nederland werken verschillende partijen aan de teelt van insecten voor consumptie. Groothandel DeliBugs, dat lolly's met insecten verkoopt, springt het meest in het oog. Maar ook de universiteiten in Wageningen en Maastricht en de agrarische hogeschool HAS doen onderzoek.

Onlangs kreeg het Nederlandse bedrijf Protix nog 45 miljoen euro om de productie van veevoer, gemaakt van insecten, uit te breiden

Bron • RTL Z