Economie

De Walen zijn om: akkoord bereikt over vrijhandelsverdrag CETA

27 oktober 2016 12:18

Beeld © EPA

De Waalse deelregering heeft zijn bezwaren tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada laten varen. Daardoor kan België akkoord gaan met CETA en kan het verdrag dus toch worden ondertekend.

Het heeft wel wat langer geduurd. Vorige week zouden de EU en Canada al akkoord moeten zijn, maar op het laatste moment gooiden de Walen roet in het eten.

ZIE OOK: ​Waarom handelsverdrag CETA, net als TTIP, geliefd en gehaat is

Het was oorspronkelijk de bedoeling om vandaag CETA te ondertekenen, maar dat lukt niet meer. De Canadese premier Justin Trudeau wachtte met op het vliegtuig stappen tot er daadwerkelijk een overeenkomst zou zijn.

Gisteravond werd het overleg afgebroken, maar vanochtend werd dat weer hervat.

Handreiking aan Walen

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gaan na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring.

Het verdrag wordt echter nog niet vandaag officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada had laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is.

De ambassadeurs van de EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen, waarna ook de parlementen van de Belgische deelregeringen er nog eens nader naar kijken.

Verhaal gaat verder onder de video.

Nu naar Brussels en Waals parlement

Omdat België een federale staat is moeten alle deelparlementen het eens zijn met CETA. Nu is er een 'intra-Belgisch' akkoord.

Zowel het Brusselse als het Waalse parlement moeten nog wel instemmen met CETA. Daarvoor hebben zij tot vrijdag middernacht, schrijft De Tijd. Zodra de Brusselaars en Walen akkoord zijn, kan de federale Belgische regering het verdrag ondertekenen.

Nederlandse exporteurs en ondernemers blij

Exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO zijn verheugd dat België alsnog akkoord is met CETA.

Volgens de twee zorgt een handelsverdrag met Canada er voor dat de export en de logistiek vereenvoudigt. ''Het is goed voor de handel en productie in Nederland'', aldus de organisaties. Ze zeggen dat het verdrag met Canada Nederland tot 1,2 miljard euro aan extra inkomsten kan opleveren.

Zo maakt het verdrag het voor Nederlandse kaasexporteurs, volgens Fenedex en EVO, bijvoorbeeld mogelijk om meer kaas naar Canada te exporteren. Daar hangt nu nog een limiet aan.

Bron • RTL Z / ANP