Economie

Record: meer werkenden dan ooit tevoren

21 september 2017 09:25

Beeld © iStock

Er zijn in Nederland meer mensen met betaald werk dan ooit te voren. Ruim 8,65 miljoen mensen hebben een baan, dat aantal groeide gemiddeld met 20.000 per maand in juni, juli en augustus.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral vrouwen profiteren: twee op de drie mensen die onlangs een baan vonden waren vrouw. 46 procent van de werkzame beroepsbevolking bestaat nu uit vrouwen.

De arbeidsmarkt trekt verder aan door de groeiende economie. Het vertrouwen is hoog en consumenten geven steeds meer uit. Daardoor moet er logischerwijs meer geproduceerd, vervoerd en verkocht worden.

426.000 werklozen

Het aantal werklozen, gemeten naar de internationale standaard, daalde naar 426.000, dat is 4,6 procent van de beroepsbevolking. Onder werklozen worden mensen gerekend die recent hebben gezocht naar werk en daar ook voor beschikbaar waren. Het aantal werklozen daalde de afgelopen periode met 10.000 mensen per maand.

De werkloosheid daalde vooral sterk onder 45-plussers. Er zitten nu nog 163 duizend mensen in deze groep tegen wil en dank zonder baan, sinds mei nam hun aantal met 8 duizend per maand af. Daarmee komt vrijwel de gehele daling van de werkloosheid voor rekening van deze groep.

Minder uitkeringen

Het aantal werkloosheidsuitkeringen is in augustus licht gedaald ten opzichte van een maand eerder (-0,6 procent). In totaal kregen 362.000 mensen WW. Dat zijn er wel 15 procent minder dan een jaar eerder.

In de bouw daalde het aantal mensen met een uitkering het hardst, met 5,2 procent in een maand tijd. In het onderwijs ging het juist de andere kant op. Daar steeg het aantal uitkeringen in augustus met 10,9 procent.

In die beroepsgroep piekt het aantal uitkeringsaanvragen trouwens iedere zomer, omdat de scholen dan dicht zijn. Docenten zonder contract zitten dan zonder werk.

Bron • RTL Z