Economie

AFM waarschuwt: bedenktijd bij crowdfunden is te kort

Michaël Niewold • 25 juli 2017 12:52 @michaelniewold

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven bij haar aantreden in 2014. Beeld © Archieffoto ANP

De risico's bij beleggen in crowdfundprojecten zijn dusdanig groot, dat toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) investeerders meer tijd wil geven om een goede afweging te kunnen maken.

De AFM heeft de regels rond crowdfunding aangescherpt, nadat uit onderzoek risico's bleken 'die prioriteit hebben'. Beleggers zijn, mede door de lage rente, op zoek naar bestemmingen om hun geld te stallen en er ook rendement op te halen. Crowdfundprojecten zijn een alternatief voor bijvoorbeeld beleggen op de beurs. 

Maar er zijn op dit moment niet genoeg projecten of bedrijfjes om in te investeren, de AFM schrijft dat er 'schaarste' is in de crowdfunding-markt. Dit heeft als gevolg dat de projecten waar wel in geïnvesteerd kan worden, snel worden overschreven. De gemiddelde tijd die investeerders hadden om een beslissing te nemen, daalde naar enkele uren, schrijft de AFM. 

Eerder informatie openbaar maken

Het gevolg daarvan is dat investeerders mogelijk niet goed nadenken over de risico's. De AFM wil daarom dat informatie over een project 48 uur voordat er op ingeschreven kan worden, openbaar moet worden gemaakt. Er was al 24 uur bedenktijd. 

De toezichthouder wil verder dat aanbieders van crowdfundprojecten meer hun best doen om investeerders te waarschuwen dat zij maar maximaal 10 procent van hun belegbaar vermogen moeten investeren per project. Als zij daar toch van afwijken, moeten ze dat aan de AFM kunnen verantwoorden. 

Informatie over wanbetalingen onvoldoende

De AFM constateert verder dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen, terwijl de financiële waakhond hier eerder wel om had gevraagd. Het gaat dan om bedragen die waarschijnlijk niet meer kunnen worden terugbetaald aan investeerders.

De regels hebben overigens nog de status van voorschriften, omdat ze nog niet verankerd zijn in de wet.

Bron • RTL Z