Economie

DNB: postbodes en horecapersoneel verdienen opslag

21 november 2016 15:29

Beeld © ANP

De Nederlandse Bank ziet in veel bedrijfstakken ruimte voor loonsverhoging voor werknemers en zelfstandigen. Dat schrijft DNB in een vandaag verschenen rapport.

Vooral in 'op het binnenland georiënteerde sectoren' wordt er wat de centrale bank betreft te weinig verdiend en kan er wat bij. Dat is niet schadelijk voor de economische positie van Nederland, omdat deze sectoren niet of heel weinig concurreren met het buitenland.

Lonen niet meegegroeid

In de handel, horeca, vervoer en post en zakelijke dienstverlening zijn de lonen de afgelopen jaren niet meegegroeid met de productiviteit. Anders gezegd: werkgevers zijn een kleiner deel van hun inkomsten kwijt aan loonkosten.

Ook voor de gehele economie ligt de gemiddelde arbeidsinkomensquote, zoals DNB dat noemt, onder het langjarig gemiddelde. Simpel gezegd betekent dat dat er ruimte is om de lonen te verhogen.

Zwakke onderhandelingspositie

De belangrijkste oorzaak van de daling van de arbeidsinkomensquote is volgens DNB de verzwakte onderhandelingspositie van werkenden. Dat zou komen door "globalisering, de afgenomen organisatiegraad van werknemers en de flexibilisering van de arbeidsmarkt."

DNB-president Klaas Knot riep bedrijven eerder dit jaar al op de economie te stimuleren door loonstijgingen niet te beperken tot de huidige, zeer lage inflatie. Dat versterkt de koopkracht van werknemers, die daardoor meer kunnen uitgeven.

Bron • RTL Z