Economie

Onderzoek: sollicitant met strafblad sneller uitgenodigd dan allochtone sollicitant

05 juli 2017 23:49

Beeld © ANP

Opmerkelijke uitkomsten na een onderzoek over discriminatie op de arbeidsmarkt. Onderzoekers van drie universiteiten zagen dat sollicitanten met een strafblad veel vaker op gesprek werden uitgenodigd dan mensen met een migratie-achtergrond.

De onderzoekers stuurden 520 verzonnen sollicitaties rond. Al die sollicitatiebrieven en cv's waren gelijk, behalve dat één groep aangaf een taakstraf te hebben gekregen voor bijvoorbeeld een gewelds- of zedenmisdrijf. Bij de andere groep werd op de cv's aangegeven dat de afzender een migratie-achtergrond had. En dat zorgde voor een opmerkelijk uitkomst:

Van de mensen die veroordeeld zijn, werd 28 procent op gesprek uitgenodigd. Bij kandidaten met een migratie-achtergrond was dat maar 9 procent.

Eerlijke kans

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt het resultaat van dit onderzoek 'walgelijk'. "Discriminatie bij sollicitaties is volstrekt onacceptabel'', 

"Zo ontneem je sollicitanten niet alleen een eerlijke kans op een baan, maar loop je als werkgever ook het risico om talent mis te lopen'', stelt Asscher. "Goede werkgevers doen dat niet. Die geven niet alleen Arie, maar ook Ali een eerlijke kans.''

Meer op rtlnieuws.nl:
'Arbeidsdiscriminatie groot probleem in Nederland'

Bron • RTL Nieuws