Economie

Nieuwbouwhuizen gaan als warme broodjes

Paul le Clercq • 27 januari 2016 16:00 @Paul_le_Clercq

Beeld ©

Er worden veel meer nieuwbouwwoningen verkocht. Afgelopen jaar was er een stijging van 10 procent tot 30.000 woningen. Dat is het hoogste niveau sinds de crisis.

Het gaat weer uitstekend met de nieuwbouw in Nederland. Afgelopen jaar kwam het aantal verkochte nieuwbouwwoningen weer op het niveau van voor de crisis. Dat zegt de Neprom, de club van projectontwikkelaars. 

Daarmee ontwikkelt de markt voor nieuwbouwwoningen zich in lijn met de huizenmarkt als geheel. De laatste tijd worden er ook meer bestaande woningen verkocht. Consumenten durven weer, terwijl ook de lage hypotheekrente meespeelt. 

'Verkopen hadden nog hoger kunnen zijn'
Volgens de projectontwikkelaars hadden er nog 'enige duizenden' woningen meer verkocht kunnen worden als er voldoende was gebouwd. Het aantal verkochte nieuwbouwhuizen zou dan dus vrijwel op het niveau van 2007 zijn uitgekomen. Toen werden er bijna 35.700 nieuwbouwhuizen verkocht.

Neprom waarschuwt voor dreigende tekorten. Zo zijn er tijdens de crisis heel wat werknemers ontslagen en het kost tijd om nu weer mensen aan te nemen. Verder moeten gemeenten sneller bouwvergunningen verlenen, zo waarschuwt Neprom.

 

Bron • RTL Z