Economie

Huizenprijzen stijgen stevig door dankzij Amsterdam-effect

Chris Koenis • 25 augustus 2016 07:30 @chriskoenis

Beeld © Getty

De huizenprijzen in Nederland blijven dit jaar flink stijgen en ook volgend jaar komt daar geen eind aan, blijkt uit een kwartaalbericht van de Rabobank. De gemiddelde huizenprijs stijgt vooral zo hard door de overspannen woningmarkt in Amsterdam.

Wie op dit moment een huis wil kopen zal dieper in de buidel moeten tasten dan een jaar geleden. Landelijk stegen de huizenprijzen in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 4,4 procent. Maar, dat cijfer wordt vooral beïnvloed door Amsterdam, waar de prijzen stegen met maar liefst 14,7 procent. 

Wordt dit Amsterdam-effect niet meegerekend dan ligt de landelijke stijging een procent lager en komt uit op 3,4 procent. 

Thumbnail

Ondertussen daalt het aanbod van het aantal te koop staande woningen gestaag. Daarom verandert een ruime woningmarkt volgens de Rabobank langzaam in een krappe. 

Thumbnail

Ook volgend jaar stijgen de Nederlandse huizenprijzen stevig door, verwacht de bank. Doordat de economische groei doorzet en de werkgelegenheid stijgt, zijn mensen eerder geneigd een huis te kopen. Doordat tegelijkertijd de nieuwbouw ver achterblijft zorgt dit voor meer krapte op de woningmarkt. Bovendien zorgt de lage hypotheekrente voor een relatief goede betaalbaarheid en blijft dus de vraag groot, concluderen de onderzoekers.

Steden trekken de kar

De regionale verschillen zijn groot. In elke provincie stijgen de woningprijzen, maar vooral de grote steden trekken de kar. De prijzen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam stegen het afgelopen jaar respectievelijk 10, 5, 4 en 1 procentpunt harder dan het Nederlands gemiddelde van 4,4 procent. De prijsstijging in de provincie Zeeland blijft daar met een toename van 0,7 procentpunt ver achter.

Thumbnail

Een makelaar plakt een verkocht sticker op een verkoopbord in Delft. (Foto: ANP)

Wel vlakt de groei van het aantal verkochte woningen af. Naar verwachting zullen er zowel dit als volgend jaar 200 tot 220 duizend woningen van eigenaar wisselen. "Qua verkopen zullen we dan uitkomen op het niveau van rond de eeuwwisseling. Met de stijgende prijzen neemt de betaalbaarheid op termijn echter wel af en de totale hypotheekschuld toe. Dit is een risico", aldus woningmarktonderzoeker Paul de Vries van de Rabobank.

Hypotheekrente blijft laag

In het tweede kwartaal van 2016 is voor in totaal 13,1 miljard euro aan nieuwe woninghypotheken verstrekt. Dat is vergeleken met dezelfde periode in 2015 een stijging van 29 procent. Omdat er meer nieuwe hypotheken worden verstrekt dan afgelost loopt de bruto hypotheekschuld weer op. Toch wordt er ook extra afgelost, de bank schat dat het op jaarbasis om 1 procent van de uitstaande hypotheeksom gaat.

De hypotheekrente daalde het afgelopen kwartaal verder en blijft naar verwachting van de onderzoekers laag tot en met 2017. Het merendeel van de Nederlandse huizenkopers koos het afgelopen jaar voor een lange rentevaste periode.

Bron • RTL Z / Chris Koenis