Economie

Recordverkoop voor Volkswagen

11 januari 2014 11:38

Beeld ©

Europa's grootste autofabrikant Volkswagen heeft afgelopen jaar wereldwijd een recordaantal van 9,7 miljoen auto's verkocht, bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft het concern zaterdag bekendgemaakt. Vooral de merken Audi en Porsche, die onderdeel zijn van Volkswagen, deden het erg goed.


Dochter Porsche meldde eerder deze week al een record. De verkoop van de luxe sportwagen ging in 2013 met 15 procent omhoog tot 162.145 bolides. Van Audi werden er 1,56 miljoen auto's verkocht, een plus van 8,3 procent. Ook dat was het hoogste aantal ooit.

Volkswagen zelf bracht vorig jaar 5,93 miljoen wagens aan de man, 3,4 procent meer dan in 2012. Het merk deed vooral goede zaken op de Aziatische markt. In Europa was nog steeds sprake van moeilijke marktomstandigheden.

Seat

Ook van Seat werden fors meer auto's verkocht dan een jaar eerder. Wereldwijd ging het om 355.000 Seats, een stijging van bijna 11 procent. Alleen met het merk Škoda ging het iets minder. De verkopen daalden met 2 procent naar 920.800 auto's.

Volkswagen verwacht dat de verkopen in 2014 ongeveer op hetzelfde niveau zullen uitkomen als vorig jaar. ,,Hoewel de situatie in Europa lijkt te stabiliseren, zal de economische onzekerheid blijven en zullen de uitdagingen waar we mee worden geconfronteerd ongewijzigd blijven'', aldus Volkswagen-bestuurslid Christian Klingler in een verklaring.

Bron • ANP