Economie

ACM onderzoekt sjoemelsoftware Nederlandse Volkswagens

19 december 2016 11:45

Beeld © EPA

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat op verzoek van de Consumenenbond een onderzoek instellen naar de sjoemelsoftware van Volkswagen. Consumenten kunnen de uitkomst gebruiken als zij compensatie willen van het autoconcern.

Het is lastig gebleken voor kopers van diesels van het Volkswagenconcern om hun verhaal te halen bij de rechter, zegt de Consumentenbond.

Onderzoek van de ACM kan helpen dat dit straks veel eenvoudiger wordt.

Consumentenregels overtreden?

De Consumentenbond denkt Volkswagen aan te kunnen pakken op basis van de vaststelling van oneerlijke handelsprakijken. Consumenten kunnen dan eisen dat de verkoper hun auto terugneemt en het aankoopbedrag terugbetaalt.

''In de praktijk zal het voor individuele consumenten lastig zijn om dat af te dwingen'', zegt directeur Combée van de Consumentenbond. ''Met een uitspraak van de ACM krijgen we wellicht Volkswagen weer aan tafel om te praten over een compensatieregeling voor Europese consumenten.''

Volgens onderzoek van de Europese Commissie heeft Volkswagen in 20 EU-landen de consumentenregels overtreden, maar wilde niet zeggen welke landen dat zijn.

Onderzoek binnen half jaar af

Volkswagen heeft in Nederland zo'n 174.000 auto's verkocht met ingebouwde software waarmee emissietests kon worden gemanipuleerd. Van 36.000 is de software vervangen. Een handvol kopers heeft zich gemeld bij de Consumentenbond. Maar automobilisten zien ons niet als eerste partij om schade bij Volkswagen te claimen, zegt een woordvoerder.

De ACM denkt het onderzoek 'in de eerste helft van volgend jaar' te kunnen afronden. Wanneer precies kan het niet zeggen.

Schade claimen in Europees verband

De Consumentenbond wil in Europees verband een vuist maken tegen Volkswagen. Wat voor compensatie het precies wil, bijvoorbeeld een bedrag of dat consumenten hun auto kunnen omruilen (zoals in de VS), dat wil een woordvoerder nog niet zeggen.

Dat hangt af van eventuele onderhandelingen met Volkswagen. Het onderzoek van de ACM heeft geen rechtskracht buiten Nederland.

Het probleem van gerommel met uitstootnormen is wijder verspreid, zegt de Consumentenbond. Volkswagen is een testcase.

Vanochtend kwam er een voorlopig onderzoek van de Europese Commissie naar sjoemeldiesels.

Bron • RTL Z