Economie

Sterkste groei economie sinds de crisis: 2,1 procent in 2016

14 februari 2017 09:31

'Er is sprake van permanente onderbesteding' Beeld © Hollandse Hoogte

De economie van ons land is afgelopen jaar weer doorgegroeid, met 2,1 procent. Dat is de sterkste groei sinds de crisis. We geven meer uit aan horeca, dagjes weg en cultuur, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het bbp, een maatstaf voor de grootte van de economie, groeit nu al elf kwartalen achter elkaar. In het vierde kwartaal nam het bbp toe met 0,5 procent, waarmee de jaargroei van 2016 uitkomt op 2,1 procent. 

De economie doet het goed omdat er meer geëxporteerd wordt én consumenten flink meer uitgeven. Gezinnen gaven 1,8 procent meer uit, vooral aan horeca, recreatie en cultuur. 

Mensen geven weer makkelijker geld uit omdat er meer werk is en de woningmarkt herstelt. In 2016 wisselden 20,5 procent meer huizen van eigenaar dan een jaar eerder.

Sterke banengroei

Het gaat ook goed met de werkgelegenheid: de banengroei is het sterkst in vijf jaar tijd. Sinds begin 2014 zijn er 306.000 banen bijgekomen.

Afgelopen jaar daalde de werkloosheid met 106.000 mensen, het aantal vacatures steeg met 28.000. Er kwamen in 2016 in totaal 122.000 banen bij, waardoor er eind 2016 10,1 miljoen banen waren, zowel ingevuld door (parttime) werknemers als zelfstandigen. Er worden voor het eerst in jaren meer vaste contracten verstrekt.

'Economie blijft doorgroeien in 2017'

Ook dit jaar zal de economie doorgroeien, verwacht econoom Mathijs Bouman, omdat de groei wordt gevoed door de stijgende werkgelegenheid, en die zet door. Hij stipt wel aan dat al er heel veel meer onzekerheid komt, dan daardoor de groei best wat zou kunnen terugzakken. "Daar staat tegenover dat zowel het CPB als de Europese Commissie de laatste weken steeds positiever zijn geworden, ondanks de brexit, Trump en onzekerheid over verkiezingen in verschillende landen in Europa."

Wat verder opvalt, is dat bedrijven minder investeerden in auto's en vliegtuigen. Dat is mede te verklaren omdat veel mensen nog snel eind 2015 een leasecontract afsloten, voor de nieuwe bijtellingsregels ingingen op 1 januari 2016.

Bron • RTL Z