Economie

Help! Hoe kom ik van mijn woekerpolis af?

09 oktober 2014 07:30

Beeld ©

Hoe weet je of je een woekerpolis hebt en als je er een hebt, wat moet je dan doen?

Wat is een woekerpolis?
Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen waarover grote ophef is ontstaan. Een groot deel van de inleg van deze beleggingsverzekeringen is namelijk niet belegd, maar opgegaan aan hoge kosten en verzekeringspremies. Daardoor bouwen mensen veel minder op dan zij dachten. De informatieverstrekking over deze verzekeringen was vaak onvolledig, ontoereikend en niet altijd juist.

Heb ik een woekerpolis?
Pak je hypotheek of pensioenpolis erbij. Staat er ergens het woordje ‘beleggen’, dan heb je zo goed als zeker een beleggingsverzekering. Kom je er met deze informatie niet achter, vraag het dan aan je adviseur of verzekeraar. Is je adviseur er niet meer, dan moet de verzekeraar een andere adviseur aandragen. Dat is kosteloos.

ZIE OOK: Verzekeraars laks bij aanpak woekerpolissen

Vertrouw je je adviseur niet omdat hij je destijds heeft opgezadeld met die ellendige woekerpolis? Kies dan een andere, onafhankelijke adviseur. Die moet je dan wel zelf betalen. Belachelijk? Kan zijn, maar toch is het wel verstandig om iets te ondernemen. Hoe langer je wacht met niks doen, hoe langer je veel te hoge kosten betaalt.

Eigenlijk gaat het bij woekerpolissen om polissen waarvan de eindwaarde afhankelijk is van de waarde van beleggingen. Laat de polis niet in de la liggen. Doe sowieso íets. Klik hier voor een lijst van beleggingsverzekeringen. De lijst is niet helemaal compleet, maar wel heel uitgebreid. 

Ojé, ik heb er één, wat nu?
Haal even diep adem en doe dan de waardescan van het Nibud. Je krijgt dan een indicatie van het bedrag dat de woekerpolis uiteindelijk oplevert. Over de uiteindelijke opbrengst is geen zekerheid te geven, het blijft een indicatie.

​Overweeg om financieel advies in te winnen. Een financieel adviseur kan helpen de mogelijkheden te onderzoeken en een keuze te maken die bij je situatie past. Bij de AFM kun je nagaan hoe je zelf kunt 'ontwoekeren'. Ook belangenorganisaties als WoekerpolisvrijWakkerpolis en Stichting Woekerpolisproces. Let wel: deze stichtingen verdienen zelf ook aan de uiteindelijke compensatie.

Bron • RTL Z