Economie

De economie groeit, maar met ons leven gaat het nauwelijks beter

Z Today / Frederieke Hegger • 21 december 2016 20:00

Beeld © iStock

De economie groeit, maar merk jij er zelf ook iets van in je portemonnee, ben je gelukkiger? Een groepje economen bedacht een nieuwe manier om te meten hoe het écht met ons gaat. Wat blijkt? We klimmen pas net - en heel langzaam - uit het dal.

Je hoort het vast wel eens: ‘de economie is gegroeid’. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat de meeste mensen er in hun portemonnee ook op vooruit gaan, dat we gezonder worden of dat het milieu verbetert. En toch hollen journalisten en politici achter die ene indicator aan: het bbp, het bruto binnenlands product.

Het bbp, zo legt econoom Mathijs Bouman uit in Z Today, is eigenlijk best een gek cijfer. Het meet feitelijk alleen wat we uitgeven om een bepaald (waarneembaar) niveau van welvaart te bereiken. "Het niveau van welvaart zelf meten we niet."

Het gaat slechter dan we dachten

Of we gelukkiger worden, of we meer kunnen besteden in de winkelstraat, of ons land veiliger wordt; het wordt allemaal niet meegenomen. De economen werkte daarom aan een nieuwe 'welvaartsindicator': een nieuwe manier om te meten hoe we er voorstaan, als je veel meer elementen – zoals werk, onderwijs en koopkracht - meeneemt.

En wat blijkt dan? We staan er een stuk slechter voor dan we dachten. Dat komt door deze factoren:

Thumbnail

Sinds 2003 hebben we minder werk en het werk is flexer geworden, we zijn minder tevreden met ons huis, we zijn iets minder gelukkig, we zien onze vrienden minder en de instituties zijn verslechterd. Ondertussen zijn factoren als het onderwijs, besteedbaar inkomen, milieu, gezondheid en veiligheid wel verbeterd.

Bekijk het item of lees verder onder de video:

Vooruitgang is subjectief

Elke Nederlander heeft natuurlijk een andere mening over wat belangrijker is. De een vindt milieu heel belangrijk, de ander onderwijs. De economen kozen voor een weging die matcht met eerder onderzoek van het OESO. Maar je doet het met zo’n meetinstrument eigenlijk nooit voor iedereen goed, concludeert Bouman. “Het is ook heel subjectief. Maar het bbp was ook niet ideaal.”

RTL Z redacteur Frederieke Hegger ging eerder in gesprek met een van de economen die werkte aan de nieuwe welvaartsindicator: Hans Stegeman. Ze liet zien dat 'het bbp' niet overeenkomt met vooruitgang. Wie in het ziekenhuis heeft gelegen en een psycholoog bezoekt geeft veelal een boost aan het bbp. Meer via internet consumeren en gezonder leven kan een verslechtering van het bbp betekenen.