Economie

Begrotingsoverschot lager dan gedacht door tegenvallers

Michaël Niewold • 01 juni 2017 09:30 @michaelniewold

Beeld © ANP

De overheidsfinanciën staan er dit jaar toch niet zo rooskleurig voor als ons een paar maanden geleden werd voorgehouden. Het overschot op de begroting valt lager uit dan het Centraal Planbureau (CPB) in maart nog raamde.

In plaats van een overschot van 0,5 procent van het bbp, blijft dit jaar slechts 0,2 procent over onder de streep. Dat heeft gevolgen, onder meer voor de staatsschuld. Volgens het CPB zou die dit jaar uitkomen op 58,5 procent van het bbp.

Maar volgens minister Dijsselbloem komt de zogeheten EMU-schuld dit jaar uit op 59,4 procent. Dat schrijft hij in de Voorjaarsnota, het halfjaarlijkse verslag van de overheidsfinanciën. Geluk bij een ongeluk, de staatsschuld blijft wél onder de Europese norm van 60 procent. Vorig jaar bleef voor het eerst sinds 2008 geld over, 2,9 miljard euro om precies te zijn

Elf miljard overschot in 2021

Op de lange termijn blijft de raming van het CPB overeind: in 2021, aan het eind van de volgende kabinetsperiode, verwacht Dijsselbloem een overschot van 1,3 procent. Dat komt neer op 11 miljard euro.

In de Voorjaarsnota bevestigt Dijsselbloem verder een fors aantal tegenvallers die het komende kabinet voor z'n kiezen krijgt. We hebben ze op een rij gezet:

  • Er gaat in totaal 200 miljoen extra naar de zorg in verpleeghuizen dit jaar. Het extra budget voor zorg loopt op tot 2 miljard in 2021.
  • Pensioenfonds ABP rekent een hoger dan verwachte premie, de overheid kiest ervoor om daarom 342 miljoen bij te passen. Anders zouden ambtenaren geen loonsverhoging kunnen krijgen.
  • Omdat er meer leerlingen en studenten onderwijs gaan volgen dan verwacht, gaat er de komende vijf jaar 200 miljoen per jaar extra naar onderwijs.

Er zijn ook forse meevallers. Omdat de economie verder zal groeien dit jaar, komt er dit jaar bijna 8 miljard euro meer binnen bij de overheid dan verwacht. De meevallers ten opzichte van de Miljoenennota van vorig jaar september op een rij:

  • Btw-inkomsten: 2,4 miljard meer dan verwacht
  • Vennootsschapsbelasting: 2,3 miljard meer dan verwacht
  • Loon- en inkomensheffing: 1,2 miljard meer dan verwacht

Bron • RTL Z