Economie

Economie groeit zelden zo hard: stijging van 3,8 procent in een jaar

Matthias Pauw • 16 augustus 2017 09:30 @mattpauw

Mensen genieten van het mooie weer op de Kop van Zuid in Rotterdam. Beeld © ANP

Het komt maar zelden voor dat de Nederlandse economie zo hard groeit. Ten opzichte van vorig jaar is het bruto nationaal product, alles wat we met elkaar verdienen, gegroeid met 3,8 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die zijn gecorrigeerd voor het aantal werkdagen. Ongecorrigeerd groeide de economie met 3,3 procent.

Vooral het laatste kwartaal was spectaculair. In slechts drie maanden tijd werd er een groei geregistreerd van 1,5 procent. Zo'n sterke kwartaalgroei is sinds de eeuwwisseling slechts twee keer eerder gezien.

Bekijk hier de toelichting van het CBS terug.

Afgelopen kwartaal was het dertiende op rij met groei en de kar wordt van alle kanten getrokken. De consumptie van huishoudens neemt toe, de bedrijfsinvesteringen stijgen en de bv Nederland exporteert steeds meer.

Veel meer banen

Ook werkzoekenden profiteren van de sterke groei. Het afgelopen jaar kwamen er 199 duizend banen bij, waardoor er nu 10,2 miljoen banen zijn. De groei op jaarbasis was sinds het topjaar 2007 niet zo sterk. Ter vergelijking: toen kwamen er maar liefst 335 duizend banen bij.

In dit cijfers is wel alles meegenomen: voltijd, deeltijd en zelfstandig ondernemers.

Feest houdt aan

Ondertussen becijferden de rekenmeesters van het Centraal Planbureau dat het ook de komende jaren goed blijft gaan. Volgens het CPB komt de economische groei dit jaar uiteindelijk uit op 3,3 procent en ook voor volgend jaar wordt een sterke groei verwacht van 2,5 procent. Voor de komende kabinetsperiode verwacht het instituut gemiddeld een groei van 1,8 procent per jaar.

De werkloosheid daalt volgens het CPB van 4,9 procent in 2017 naar 4,3 procent in 2018.

Koopkracht

Het CPB verwacht dat de koopkracht volgend jaar voor werkenden en gepensioneerden stijgt met respectievelijk 0,8 en 0,2 procent. Uitkeringsgerechtigden gaan er bij ongewijzigd beleid, door de bank genomen, niet op vooruit en niet op achteruit.

De staatsschuld daalt de komende jaren ook sterk, als de overschotten niet worden uitgegeven. Als er niets verandert zou die dalen naar 45 procent van het BBP. Op dit moment is dat nog iets minder dan 60 procent. Het is overigens niet erg waarschijnlijk dat een nieuw kabinet alle overschotten naar de staatskas laat vloeien.

Goed. De economie is op stoom: kan de belasting nu omlaag?

Bron • RTL Z / Matthias Pauw