Economie

Mammoet verliest geruchtmakende Stoof-zaak

04 augustus 2014 14:10

Beeld ©

Transportbedrijf Mammoet moet ex-directeur Piet Stoof ruim anderhalf miljoen euro betalen, nadat het onlangs de laatste in een serie slepende rechtszaken verloor. Dat bevestigt Stoof desgevraagd tegenover RTL Z.

Het langlopende conflict tussen Mammoet en de voormalig technisch directeur loopt al dertien jaar, en geldt binnen de wereld van personeelszaken en arbeidsrecht als zeer geruchtmakend.

Ingenieur Stoof ontwikkelde innovatieve technieken voor het hijsen en transporten van zware gewichten. In 1996 bracht Stoof zijn activiteiten onder in een joint venture met transportbedrijf Mammoet. In 1998 verkocht hij zijn vijftig procent van de aandelen aan Mammoet, waarbij hij werd benoemd tot technisch directeur van het concern. Om Stoofs betrokkenheid te garanderen, betaalde Mammoet een deel van de overnamesom in jaarlijkse termijnen.

Arbeidsconflict
Vlak na de overname van Mammoet door schrootbedrijf Van Seumeren in 2000 ontstond echter een arbeidsconflict. De nieuwe eigenaren wilden Stoof op een zijspoor rangeren, en boden hem een lagere functie aan. Stoof weigerde deze aan te nemen.

Dat vormde de inzet van een serie rechtszaken. Daarin stond in de eerste plaats de vraag centraal, of een bedrijf een werknemer eenzijdig een andere functie mag geven. Het arrest Mammoet-Stoof van de Hoge Raad uit 2008 geldt nog steeds als belangrijke jurisprudentie voor arbeidsrechtzaken. De strekking daarvan is dat een werknemer akkoord moet gaan met een andere functie als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Stoof kon fluiten naar zijn geëiste salarisdoorbetaling.

Naar nu blijkt, kreeg de zaak echter een vervolg. Stoof eiste namelijk eveneens de onbetaalde termijnen van de overnamesom van Stotra. Uit een recent openbaar geworden arrest van het Gerechtshof in Den Haag blijkt, dat hij in mei deze zaak op hoofdlijnen won. Mammoet moet Stoof de acht resterende termijnen betalen. Dat komt neer op 3,2 miljoen gulden, ofwel 1,45 miljoen euro. Inclusief rente komt de betaling neer op anderhalf tot twee miljoen euro.

Gevoelige zaak
Mammoet is sinds 2011 volledig in handen van SHV Holdings, het concern van de ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen. Het transportbedrijf wil niet op het verloren hoger beroep reageren, aldus woordvoerster Marjolein van Herel. "Wij doen geen uitspraken over rechtszaken waarbij wij betrokken zijn." Ook Stoof onthoudt zich van een verdere toelichting. "De zaak ligt heel gevoelig."

Bron • RTL Z