Economie

'Nieuwe rekenmethode bbp: meer geld ontwikkelingshulp'

22 augustus 2014 13:12

Beeld ©

Er komt volgend jaar een bedrag van honderden miljoenen euro's extra beschikbaar voor ontwikkelingssamenwerking. Het geld is bedoeld voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

Bronnen rond het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP stellen dat vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

In de voorjaarsnota had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al 600 miljoen euro gereserveerd voor extra uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en aan de afdracht aan de Europese Unie. Die uitgaveposten stijgen omdat ze berekend worden in een percentage van de omvang van de Nederlandse economie. Door een nieuwe wereldwijde rekenmethode stijgt het Nederlandse bruto binnenlands product fors.

Eerder was al duidelijk dat er extra geld voor Defensie (50 miljoen, oplopend tot 100 miljoen) komt en een lastenverlichting van 500 miljoen euro voor alle inkomensgroepen. Dit voorjaar besloten VVD en PvdA al tot een lastenverlichting voor de midden- en hogere inkomens, in ruil voor het intrekken van het plan voor de strafbaarstelling van illegaliteit.

Vrijdagmiddag ontvangt Dijsselbloem opnieuw de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, voor onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.