Economie

Hoe werkt Apple Pay?

10 september 2014 13:18

Beeld © AFP

Buiten een nieuwe iPhone en Smartwatch introduceerde ook Apple Pay. Tech-verslaggever Merijn Doggen legt uit hoe het werkt.

1. Hoe werkt het precies?
Apple brengt Apple Pay samen met Visa, American Express en Mastercard. De nieuwe iPhone is aan een visacard gekoppeld. De techniek erachter is eigenlijk vrij simpel. Het werkt met een zogenaamde NFC-chip, die ook in andere smartphones zit, maar maar ook bijvoorbeeld in toegangspasjes bij veel bedrijven.

Je houdt de telefoon bij het betaalapparaat in een winkel en je bevestigt de betaling met je vingerafdruk in plaats van met een pincode. Apple Pay kan ook worden gebruikt voor onlineshoppen. Alleen een vingerafdruk is dan genoeg. Adresgegevens hoeven dan allemaal niet ingevuld te worden.

2. Waarom komt Apple hiermee?
Apple heeft natuurlijk al heel veel betaalgegevens van klanten. 800 miljoen mensen hebben hun creditcardgegevens al bij het bedrijf opgeslagen. Het is dus relatief makkelijk uit te breiden voor het bedrijf.

Apple benadrukt dat het vooral simpel en veilig moet zijn allemaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Wallet zegt Apple geen gegevens over aankopen en aankooplocaties op te slaan.

3. In komt mobiel betalen nog niet echt van de grond
Klopt. Nog heel weinig mensen betalen met hun mobiel. Dat komt ook omdat het lang niet overal kan en omdat het nog niet met alle smartphones werkt. Volgens Sikho Nijland van Innopay kan doordat Apple de techniek nu ook omarmt het betalen met mobiel wel gemeengoed worden.

Het enige dat we nog niet weten is wanneer Apple de dienst ook in Nederland introduceert. Apple begint namelijk in de VS, maar over uitbreiding naar de rest van de wereld is nog niets gezegd.

Bron • RTL Z