Economie

Wie is president-commissaris Smits van KLM? Vijf vragen

29 oktober 2014 12:03

Beeld ©

Ex-topman Camiel Eurlings van luchtvaartmaatschappij KLM wil volgens de Telegraaf een juridisch onderzoek naar zijn plotselinge ontslag. Daarin zou ook de rol die president-commissaris Hans Smits speelde, moeten worden onderzocht. “Smits moet er ook aan geloven”, aldus de ochtendkrant.

Heeft Eurlings het verhaal bevestigd?
Nee. Uit het artikel wordt ook niet duidelijk op welke bronnen de krant zich baseert. Eurlings zelf nam vanmorgen in tweets afstand van het bericht, zonder daarin echter te ontkennen dat hij een onderzoek wil. “Weer een dag met verhalen op voorpagina van krant zonder dat ik 1 journalist sprak”, twitterde hij. “Ik ben slechts uit op een nieuwe toekomst. En wens iedereen, zeker alle KLM’ers, ’t allerbeste.”

Hoe reageert Smits op het bericht?
Smits was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Wat is de achtergrond van Smits eigenlijk?
De 64-jarige president-commissaris beschikt over een indrukwekkend CV en veel kennis van de luchtvaart. Tussen 1992 en 1998 was hij president-directeur van Schiphol. Daarna gaf hij drie jaar leiding aan Rabobank. Vervolgens werd hij even directeur van advieskantoor Arthur D. Little, en sinds 2005 topman van het Rotterdams Havenbedrijf. Daar stapte hij begin dit jaar op.

Is KLM zijn enige commissariaat?
Zeker niet. Smits verzamelde in de loop der jaren een aantal zware commissariaten en andere nevenfuncties. Zo is hij tegenwoordig president-commissaris bij KLM, de Gasunie en het Erasmus Medisch Centrum. Bij KLM is hij al sinds 2004 commissaris. Na het vertrek van president-commissaris Kees Storm (ex-Aegon), nam Smits in april het stokje over. 

Heeft Smits ervaring met ontslag van topmannen?
Absoluut, uit eerste hand. Als bestuursvoorzitter van Rabobank werd hij in 2002 zelf door president Lense Koopmans plotseling op straat gezet, na kritiek over zijn solitaire manier van leidinggeven.