Economie

Zeepkoning wil SNS-claim verkopen aan schuldeisers

05 december 2014 09:55

Beeld ©

De failliete zeepkoning Bob Ultee wil zijn schuldeisers laten meedelen in zijn schadeclaim op SNS Bank, maar de rechter staat dat niet toe. Ultee is de oprichter van de zeepwinkelketen Sabon, die in 2012 op de fles ging.

Ultee bouwde na 2006 in sneltreinvaart een keten van ruim vijftig zeepwinkels op. Zakenblad Quote schatte zijn vermogen in 2010 op 31 miljoen euro, maar in de zomer van 2012 ging Sabon failliet. In januari van dit jaar volgde zijn persoonlijk faillissement. Vorige maand kwam Ultee opnieuw in het nieuws door de publicatie van zijn boek ‘De Zeepbel’.

Miljoenenclaim
Uit juridische stukken in handen van RTL Z blijkt dat Ultee de schuldeisers in zijn persoonlijk faillissement een opmerkelijk aanbod heeft gedaan. Dat behelst dat zij slechts 0,1 procent van hun vordering uitgekeerd krijgen. Daarnaast mogen zij echter participeren in een vehikel, waarin hij zijn schadeclaim tegen onder meer SNS Bank wil onderbrengen. Volgens Ultee is die bank de hoofdschuldige aan zijn faillissementen. Volgens zijn advocaat Pieter Dietz de Loos claimt Ultee 260 miljoen euro van de bank.

Voor de participatie in het claimvehikel moeten de schuldeisers wel 1,3 procent van hun vordering betalen en later mogelijk méér. Met die inleg zal het vehikel de schadeclaim op SNS Bank en enkele andere claims proberen te incasseren.

Helaas voor Ultee stak de rechter woensdag een stokje voor dit schuldeisersakkoord. Volgens de rechtbank levert de voortzetting van het faillissement waarschijnlijk een hogere opbrengst op. Tot die baten worden in elk geval de opbrengsten van zijn boek gerekend. “Voorts mag worden verwacht dat hij als pas 36-jarige succesvolle zakenman inkomsten zal genereren.” Ten slotte acht de rechter de kosten voor en de vermeende opbrengst van de claims te onzeker.

Ultees advocaat noemt het vreemd dat de  rechter-commissaris het akkoord niet heeft bekrachtigd. "Op SNS en ABN Amro na, waren alle schuldeisers ermee akkoord. In totaal hebben zij 42 miljoen aan vorderingen op Ultee. Daarvan zien zij waarschijnlijk niets terug zonder dit akkoord." Ultee gaat daarom in hoger beroep.

De zeepwinkelketen Sabon maakte na het faillissement een doorstart onder andere eigenaren.

Bron • RTL Z