Economie

Kijk eens onder de bank, we hebben nog voor 1 miljard aan guldens

Paul le Clercq • 06 april 2017 20:46 @Paul_le_Clercq

De biljetten van 5 en 10 gulden kun je nog tot 2025 omwisselen, andere tot 2032. Beeld © ANP

We betalen al weer 15 jaar met de euro, maar nog altijd zijn niet alle oude bankbiljetten omgewisseld. Voor Franse franken en Italiaanse lires kun je geen euro's meer krijgen, maar als je nog een guldenbiljet met zo'n mooie vuurtoren of zonnebloem hebt liggen, dan heb je nog een aantal jaar de tijd.

De meeste inwoners van eurolanden zullen hun munten en biljetten hebben omgewisseld nadat de euro werd ingevoerd. Nog vaker zullen munten en biljetten gewoon zijn uitgegeven in de maanden na de introductie van de euro, toen zowel met de euro als de gulden kon worden betaald. Maar toch is er nog altijd 1 miljard euro aan guldens zoek.

Sommige dubbeltjes of kwartjes zullen ergens tussen zijn gerold. Maar biljetten van 100, 250 of 1000 gulden liggen misschien wel ergens op een plek die de eigenaar 'veilig' vond.

Fransen, Italianen en Grieken hebben pech

In andere landen gaat het om nog veel grotere bedragen die nog niet zijn ingewisseld, schrijft Bloomberg. De eigenaren van de omgerekend 1,8 miljard euro aan Franse franken, de 1,5 miljard aan lires, de ruim 500 miljoen aan Finse marken en de 500 miljoen aan Griekse drachmes hebben gewoon pech.

Die biljetten kun je bij de centrale banken in die landen niet meer omwisselen en hebben dus alleen nog maar verzamelwaarde.

Geluk als je D-marken hebt

De bezitters, voor zover ze daarvan op de hoogte zijn, van D-marken hebben meer geluk. Die biljetten én munten kunnen eeuwig worden omgewisseld in de euro. Dat geldt zelfs voor biljetten die tussen 1948 en 1957 werden uitgegeven in de tijd voordat de Bundesbank werd opgericht.

Het ruimhartige beleid is maar goed ook. Duitsers hebben nog voor maar liefst 6,5 miljard euro aan D-marken liggen, voor zover ze niet verloren zijn gegaan. Dat is ruim 80 euro per Duitser, oftewel bijna 160 D-mark.

Guldens

Voor guldens geldt een beleid dat daar tussenin zit. Munten kun je sinds 2007 niet meer omwisselen, maar met biljetten kan dat nog tot 2032. Alleen voor de biljetten van vijf gulden (die in 1966 en 1976 voor het eerst in omloop werden gebracht) en het biljet van 25 gulden met Sweelinck (in 1972 uitgegeven) heb je de tijd tot 2025, omdat die eerder uit de omloop zijn gehaald. 

Bron • RTL Z