Economie

Nederlanders kiezen vaker voor groene stroom van eigen bodem

Katja Keuchenius • 18 juli 2017 12:15

Beeld ©

In Nederland opgewekte groene stroom is steeds populairder bij Nederlandse huishoudens. Bij vergelijkingssite Pricewise steeg het aantal contracten dat voor deze stroom werd afgesloten het afgelopen halfjaar met 275 procent.

In het afgelopen jaar tijd telde Pricewise vier keer zoveel groene als grijze nieuwe energiecontracten. 80 procent van de afgesloten contracten in het afgelopen halfjaar gingen om groene stroom, meldt de vergelijkingssite. In 2007 koos nog maar een derde van de Nederlandse huishoudens voor hernieuwbaar.

53 procent van de stroom uit de nieuwe contracten van het afgelopen halfjaar werd hernieuwbaar opgewekt in andere landen in Europa. De overige 27 procent groene stroom kwam uit Nederland: 'oranje stroom'.  

Thumbnail

Alleen huishoudens

Dat betekent niet dat het totale energieverbruik in Nederland op hetzelfde tempo verduurzaamt. Huishoudens zijn maar verantwoordelijk voor een klein deel van alle verbruikte energie in Nederland, zo'n 20 procent van alle stroom in 2013. Ruim 40 procent van alle energie - stroom en gas - gaat naar de industrie. 

Zeeland het groenst

Zeeland is wat betreft energiecontracten de groenste provincie van Nederland. Huishoudens kiezen daar volgens Pricewise het vaakst voor hernieuwbare stroom vergeleken met grijze stroom. Flevoland kiest relatief het vaakst voor ‘oranje stroom’, groene stroom van Nederlandse bodem.

Thumbnail

Bron • RTL Z